Президент Афганістану подав у відставку і терміново покинув країну — ЗМІ
Категорія
Політика
Дата публікації

Президент Афганістану подав у відставку і терміново покинув країну — ЗМІ

Президент Афганістану подав у відставку і терміново покинув країну — ЗМІ
Джерело:  online.ua

15 серпня після того, як бойовики Талібану увійшли в Кабул і оголосили про повне захоплення всіх територій Афганістану, президент Ашраф Гані терміново покинув країну. Він подав у відставку через кілька годин після захоплення талібами афганської столиці.

Джерело: Asia-Plus

Офіційного підтвердження про відставку афганського президента поки немає. Чиновник в уряді президента повідомив, що Гані разом зі своїми близькими помічниками вилетів в Таджикистан.

До цього стало відомо, що головою нового перехідного уряду нібито призначать Алі Ахмада Джалалі, колишнього главу МВС Афганістану. Поки ці дані ніхто не підтвердив офіційно.

На даний момент в Кабулі утворилися величезні пробки з машин місцевих жителів, які терміново хочуть виїхати з країни на тлі зміни влади. В ЄС вже побоюються міграційної кризи на тлі ситуації з Афганістані. Брюссель задумався про зміну правил для біженців.

Коротко про війну в Афганістані

  • США з 25 квітня виводять війська з Афганістану. При цьому президент США Джо Байден пообіцяв продовжувати надавати владі Афганістану економічну, гуманітарну та іншу допомогу.

  • Процес виведення американських військ з Афганістану завершено майже повністю. Всі солдати НАТО вже покинули країну.

  • Відразу ж після виведення військ США і НАТО таліби почали активно захоплювати міста країни. Буквально за тиждень їм вдалося взяти вод свій контроль всю країну.

  • За останній місяць близько тисячі мирних афганців стали жертвами бойових дій. Зараз тисячі людей з різних провінцій йдуть до столичного Кабул з надією на мінімальну безпеку.

  • Зараз таліби взяли під контроль всі прикордонні переходи. Аеропорт в Кабулі залишився єдиним виходом з Афганістану.

  • США вже почали евакуацію свого посольства в Кабулі. Над афганською столицею сьогодні літають американські військові вертольоти, які вивозять з країни дипломатичний персонал.

  • Країни ЄС також евакуюють свої посольства з Кабула. Зокрема, евакуацію своїх співробітників уже почали Німеччина і Італія.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?