ЄС пригрозив талібам ізоляцією Афганістану
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС пригрозив талібам ізоляцією Афганістану

ЄС пригрозив талібам ізоляцією Афганістану
Джерело:  online.ua

У Євросоюзі виступили з вимогою до угруповання “Талібан”, учасники якого ведуть успішний наступ в Афганістані - напередодні вони оголосили про підконтрольність Кандагару й Герату, двох наступних після столиці міст за розмірами.

Джерело: Жозеп Боррель

Офіційний Брюссель закликав талібів зупинити бойові дії. У разі захоплення влади в Афганістані, країна залишиться в ізоляції, відповідний талібанський уряд просто не визнають.

“Якщо владу захоплять силою і відновлять Ісламський Емірат, "Таліба "зіткнеться з невизнанням, ізоляцією, відсутністю міжнародної підтримки, а також з перспективою продовження конфлікту і затяжною нестабільністю в Афганістані”, - заявили в ЄС.

Європейська співдружність вимагає від талібів відновлення регулярних і структурованих переговорів, припинення насильства, а також повернення до режиму повного припинення вогню.

“Ці безперервні напади завдають неприйнятні страждання афганським громадянам і збільшують число внутрішньо переміщених осіб і тих, хто залишає Афганістан в пошуках безпеки. Ми закликаємо Ісламську Республіку Афганістан врегулювати політичні розбіжності, збільшити представництво всіх зацікавлених сторін і співпрацювати з "Талібаном" з єдиної точки зору”, - наголосив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Він уточнив, що Брюссель зацікавлений у подальшій підтримці афганського народу, але це неможливо без “мирного і всеосяжного врегулювання і поваги основних прав усіх афганців, включаючи жінок, молодь і меншини”.

Наступ талібів в Афганістані

Бойовики терористичного угруповання ведуть наступ на території, підконтрольні уряду Афганістану, від того періоду, як Сполучені Штати почали повний вивід збройних сил з країни, де вони брали участь у багаторічній місії.

Атаки талібів відзначилися блискавичністю на тлі дезорієнтації урядових сил, військовослужбовці яких масово дезертують у тил чи до “Талібану”, де вони мають змогу сподіваються отримати належне постачання чи навіть гроші.

За звітами американської розвідки, уряд Афганістану мав би змогу стримувати талібів ще близько пів року, однак останні оцінки вкрай погіршилися - Кабул може впасти вже за місяць.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?