Спецслужби США зробили тривожний прогноз по ситуації в Афганістані
Категорія
Світ
Дата публікації

Спецслужби США зробили тривожний прогноз по ситуації в Афганістані

Спецслужби США зробили тривожний прогноз по ситуації в Афганістані
Джерело:  online.ua

У Пентагоні побоюються, що таліби захоплять Кабул протягом 1-3 місяців. В адміністрації президента США Джо Байдена вже говорять про підготовку термінової евакуації американських дипломатів з афганської столиці.

Джерело: Washington Post

У первісному прогнозі по ситуації в Афганістані Пентагон припускав, що таліби захоплять Кабул лише через 6-12 місяців після виведення військ США. Але спецслужби США різко погіршили цей прогноз. Вони попереджають, що Кабул може впасти в найближчі 30-90 днів.

"Все рухається в поганому напрямку. США слід в самий найближчий час готуватися до евакуації американських дипломатів і іншого персоналу з афганської столиці", - заявили джерела в американському військовому відомстві.

В ООН закликають припинити кровопролиття в Афганістані

В ніч з 10 на 11 серпня таліби захопили місто Файзабад, на північному сході Афганістану. В ООН б'ють на сполох через що відбувається, оскільки з районів, захоплених талібами, масово надходять повідомлення про страти, нападах на держслужбовців і їх сім'ї, а також руйнування будинків, шкіл і лікарень, мінування територій.

В ООН уточнюють, що тільки з 9 липня в 4 містах Афганістану загинули 183 мирних жителя, ще понад тисячу людей отримали поранення, в їх числі є діти.

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет закликає урядові війська Афганістану і талібів зупинити кровопролиття і сісти за стіл переговорів. Вона також закликає всі країни світу використовувати свій вплив, щоб припинити насильство в країні.

Ситуація в Афганістані після виведення військ США

  • США з 25 квітня виводять війська з Афганістану. При цьому президент США Джо Байден пообіцяв продовжувати надавати владі Афганістану економічну, гуманітарну та іншу допомогу.

  • Процес виведення американських військ з Афганістану завершено майже повністю. Всі солдати НАТО вже покинули країну.

  • Відразу ж після виведення військ США і НАТО таліби почали активно захоплювати міста країни.

  • Буквально за п'ять днів їм вдалося взяти під свій контроль 9 столиць провінцій. Це столиці провінції Німруз, Джаузджан, Сарі-Пуль, Кундуз, Тахар, Саманган, Фарах, Баглан і Бадахшан.

  • Бойовики загрожують захопити столиці 11 провінцій і намагаються позбавити уряд підтримки з боку північних регіонів країни.

  • За різними даними, терористи захопили від 56% до 85% території Афганістану.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?