Розвідка США оприлюднила прогноз щодо Афганістану, який розривають таліби
Категорія
Світ
Дата публікації

Розвідка США оприлюднила прогноз щодо Афганістану, який розривають таліби

Розвідка США оприлюднила прогноз щодо Афганістану, який розривають таліби
Джерело:  online.ua

Законний уряд Афганістану, який підтримувала влада Сполучених Штатів, може пасти під натиском угруповання “Талібан” у довготривалій війні вже упродовж наступних півроку.

Джерело: Reuters

За оприлюдненими даними, до такого висновку дійшла американська розвідка. Передбачається, що афганська влада перегляне власну стратегію боротьби проти талібів на зосередить найбільші сили у стратегічно важливих районах.

Зокрема, стратегія офіційного Кабулу передбачає стягнення військ у локації, де знаходяться найбільш важлива інфраструктура, а також до великих міст. Наразі урядові сили розтягнуті уздовж всіх територій, що спричиняє покрокову втрату столиць провінцій у різних регіонах.

Відзначається, що новий план Кабулу так чи інакше призведе до того, що додаткові райони опиняться під контролем талібів.

Згідно з оцінкою Пентагону, вже понад половини території держави знаходяться під контролем командування “Талібану”.

Війна в Афганістані

Масштабний наступ на урядову територію таліби розпочали після того, як американські сили ініціювали завершення власної військової присутності у країні.

Сполучені Штати й “Талібан” у лютому 2021 року відзначилися мирною угодою, її підписали у Карарі. З американської сторони затвердив документ посланець Залмай Халілзад, а з талібанської - мулла Абдул Гані Барадар. Церемонію також відвідав тодішній держсекретар Майкл Помпео.

В угоді говориться про розрив зв’язку талібів з відомими міжнародними угрупованнями терористів, зокрема “Аль-Каїдою”. США своєю чергою погодилися вивести свої війська з території Афганістану.

Про намір вивести війська зі східної країни ще до річниці трагедії 11 вересня оголосив президент Джо Байден. У середини травня він виступив із заявою, в якій наголосив, що процес почнеться вже з 1 травня.

Політик звернув увагу на повну скоординованість виходу із союзниками — на противагу раптовому виходу США з Сирії, де на той момент вели операцію кілька інших країн блоку НАТО.

“Війська США, а також сили, розгорнуті нашими союзниками з НАТО й оперативними партнерами, буде виведено з Афганістану до того, як ми відзначимо 20-ту річницю жахливого нападу 11 вересня, але ми не будемо випускати з уваги терористичну загрозу”, — наголосив у квітні Байден.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?