Війська США потайки залишили одну з найважливіших баз в Афганістані
Категорія
Світ
Дата публікації

Війська США потайки залишили одну з найважливіших баз в Афганістані

Війська США потайки залишили одну з найважливіших баз в Афганістані
Джерело:  online.ua

Підрозділи американських військ, які займали одну з найважливіших авіаційних баз в Афганістані - у - Баграмі, потайки залишили її в рамках програми з покрокового згортання військової присутності у країні.

Джерело: Associated Press

За оприлюдненими даними, військовослужбовці залишили стратегічний об’єкт вночі на вівторок, 6 липня.

Командування місцевих збройних сил, зокрема й розташовані в інших базах поблизу підрозділи, не отримали жодної інформації з цього приводу. Вони лише за кілька годин звернули увагу на відсутність американців на великій авіабазі.

Американські війська займали об’єкт упродовж останніх 20 років. Саме після теракту 11 вересня 2001 року в США афганська сторона надала Вашингтону доступ до бази для подальшої війни проти талібанських угруповань, які вели довгу боротьбу проти урядових військ. Авіабаза має надзвичайно важливе розташування - до столичного Кабулу від неї лише близько години автомобілем.

“Раніше до нас тільки доходили чутки, що американці збираються покинути нашу авіабазу. Сьогодні ми переконалися, що наміри були правдиві”. - цитують медіа заяву генерала Світ Асадулли Хохістані, який став новим командувачем бази.

Афганське військове керівництво уточнило, що у проміжок часу між відходом американських підрозділів та взяттям під контроль об’єкту афганською стороною на територію вдерлися групи мародерів. Вони грабували приміщення бараків, а також нишпорили в гігантських наметах, які були раніше складами.

Вихід США з Афганістану

Про намір вивести війська зі східної країни ще до річниці трагедії 11 вересня оголосив президент Джо Байден. У середини травня він виступив із заявою, в якій наголосив, що процес почнеться вже з 1 травня.

Політик звернув увагу на повну скоординованість вихіду із союзниками - на противагу раптовому виходу США з Сирії, де на той момент вели операцію кілька інших країн блоку НАТО.

“Війська США, а також сили, розгорнуті нашими союзниками з НАТО й оперативними партнерами, буде виведено з Афганістану до того, як ми відзначимо 20-ту річницю жахливого нападу 11 вересня, але ми не будемо випускати з уваги терористичну загрозу”, - наголосив у квітні Байден.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?