У Зеленського анонсували важливу пропозицію Байдену по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського анонсували важливу пропозицію Байдену по Донбасу

У Зеленського анонсували важливу пропозицію Байдену по Донбасу
Джерело:  online.ua

Включення США в переговорний процес по Донбасу вже активно обговорюють глава офісу президента України Андрій Єрмак і заступниця держсекретаря Вікторія Нуланд. Остаточне рішення буде озвучено після візиту українського глави Володимира Зеленського в Вашингтон і його переговорів з американським лідером Джо Байденом.

Джерело: ДОМ

Речник української делегації в Тристоронньої контактній групі Олексій Арестович пояснив, що технічна можливість залучення США до переговорів по Донбасу є, оскільки Штати є членами ОБСЄ. І питання в цьому напрямку зараз полягає в іншому - чи досягнуть принципової домовленості про це Зеленський і Байден.

"Зараз між політичним радником президента Зеленського Андрієм Єрмаком, який також очолює Офіс президента, йдуть інтенсивні консультації з Вікторією Нуланд, яка призначена в США головною посадовою особою з питань України та врегулювання конфлікту з РФ. Крім того, наскільки я знаю з відкритих джерел, Нуланд дуже інтенсивно спілкується з Козаком (Дмитро Козак - заступник керівника адміністрації президента РФ, - ред.). Досить інтенсивно ", - розповів Арестович.

Однак, що далі буде з переговорами по Донбасу, як пояснив представник ТКГ, буде зрозуміло тільки в серпні.

"Пропозиції готуються, але ми не можемо їх анонсувати, тому що переговори люблять тишу. Якщо зараз їх проанонсувати, то почнеться інформаційна протидія, дипломатична протидія. І ми можемо не отримати того результату, на який розраховуємо", - підкреслив Арестович.

Зустріч Зеленського і Байдена

Адміністрація Білого дому раніше повідомила, що Байден хотів зустрітися із Зеленським ще перед самітом з російським президентом Володимиром Путіним, який відбувся 16 червня в Женеві, і навіть готував запрошення президенту України. Але раптово передумав через скандал зі звільненням керівництва державної енергетичної компанії "Нафтогаз". Вашингтон розцінив цей крок української влади як "відмову від боротьби з корупцією".

7 червня Байден все ж зателефонував Зеленському та запросив його в Білий дім цього літа, після того, як повернеться з поїздки в Європу. Зеленський подякував Байдену за запрошення і заявив, що очікує зустрічі в липні, щоб обговорити шляхи розширення стратегічної співпраці двох держав.

Уже відомо, що в рамках візиту в США Зеленський зустрінеться не тільки з Байденом, а візьме участь ще в ряді заходів.

Переговори по Донбасу - позиція США і Зеленського

Президент України вважає, що для врегулювання ситуації на Донбасі необхідні прямі переговори з президентом РФ Володимиром Путіним і дискусії в нормандської форматі з залученням США. На його думку, союзники України - французький лідер Еммануель Макрон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель - останнім часом послабили позиції щодо Росії і Путіна, а офіційний Вашингтон, впевнений Зеленський, зможе надати свій авторитетний вплив на Кремль.

США підтримують пропозиції українського президента Володимира Зеленського про оновлення переговорного процесу по Донбасу, які стосуються розширення нормандського формату і зміни місця переговорів. У Вашингтоні розглядають різні формати.

Путін погодився на участь США в нормандському форматі

Як відомо, в Кремлі після переговорів Путіна і Байдена в Женеві раптово погодилися на участь США в переговорах по Донбасу, хоча ще недавно виступали категорично проти розширення нормандського формату. Правда, в Кремлі поставили умову - команда Байдена повинна бути "в одній людській логіці" з російською стороною.

У Путіна вважають, що адміністрація президента Джо Байдена в цілому прихильна Мінським угодам, що влаштовує Кремль, який, втім, трактує їх по-своєму, і це трактування не збігається з позицією Києва.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?