США і Німеччина узгодили новий план по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

США і Німеччина узгодили новий план по Донбасу

США і Німеччина узгодили новий план по Донбасу
Джерело:  online.ua

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас і державний секретар США Ентоні Блінкен обговорили ситуацію на Донбасі. Вони прийшли до висновку про необхідність перезавантажити Нормандський формат.

Джерело: брифінг Мааса і Блінкена за підсумками переговорів

Маас констатував, що нормандському формату "потрібна нова динаміка". За його словами, в питанні врегулювання конфлікту на Донбасі важливо мати підтримку США.

"Ми говорили і про Україну, про переговори в форматі нормандської четвірки. Ніхто не може бути задоволений статусом-кво. Мінські угоди повинні бути реалізовані, в нормандському форматі нам потрібна нова динаміка", - сказав Маас.

У Росії вже погодилися на участь США в нормандському форматі

Як відомо, в Кремлі після переговорів Путіна і Байдена в Женеві раптово погодилися на участь США в переговорах по Донбасу, хоча ще недавно виступали категорично проти розширення нормандського формату. Правда, в Кремлі поставили умову - команда Байдена повинні бути "в одній людській логіці" з російською стороною.

У Путіна вважають, що адміністрація президента Джо Байдена в цілому прихильна Мінським угодам, що влаштовує Кремль, який, втім, трактує їх по-своєму, і це трактування не збігається з позицією Києва.

Переговори по Донбасу - позиція США і Зеленського

Президент України вважає, що для врегулювання ситуації на Донбасі необхідні прямі переговори з президентом РФ Володимиром Путіним і дискусії в нормандському форматі з залученням США. На його думку, союзники України - французький лідер Еммануель Макрон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель - останнім часом послабили позиції щодо Росії і Путіна, а офіційний Вашингтон, впевнений Зеленський, зможе надати свій авторитетний вплив на Кремль.

США підтримують пропозицію українського президента Володимира Зеленського про оновлення переговорного процесу по Донбасу, які стосуються розширення нормандського формату і зміни місця переговорів. У Вашингтоні розглядають різні формати:

  • тристоронні переговори США, Росії та України;

  • участь в нормандської четвірці, до якої приєднаються Америка, Велика Британія, Канада;

  • Будапештський формат.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?