У США підтримали пропозицію Зеленського по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

У США підтримали пропозицію Зеленського по Донбасу

У США підтримали пропозицію Зеленського по Донбасу
Джерело:  online.ua

США підтримують пропозицію українського президента Володимира Зеленського про оновлення переговорного процесу по Донбасу. Експосол США в Україні Вільям Тейлор стверджує, що команда американського лідера Джо Байдена підтримує розширення нормандського формату і зміну місця переговорів.

Джерело: ЄП

Під час онлайн-заходу "Стратегія реінтеграції України для її східних регіонів" Тейлор висловив думку, що нормандському формату дійсно потрібно "більше енергії, більше оновлень". Він не може собі уявити, щоб переговори проводилися в Мінську. Як стверджує Тейлор, в США розглядають можливість приєднання до Нормандського формату і обговорюють нове місце переговорів.

"Я хотів би вірити, що Сполучені Штати будуть відігравати велику роль на запрошення президента Зеленського. Все, що я можу сказати: вони розглядають це. Я думаю, це обговорювалося, коли держсекретар Блінкен був в Києві два тижні тому", - додав Тейлор.

Віце-президент по стратегічній стабільності і безпеки Інституту миру США також пояснив, що США досі не беруть участі в нормандськом форматі, оскільки адміністрація Байдена все ще проводить призначення на посади. Він також вказав, що мова може йти про різні формати, наприклад, переговори США, Росії та України або про формат Нормандської четвірки, до якого приєднаються Америка, Велика Британія, Канада або про Будапештський формат.

Переговори по Донбасу - що пропонує Зеленський

Президент України під час прес-конференції, на якій він підбив підсумки свого другого року президентства, заявив про наміри активізувати переговори по Донбасу. Він вважає, що для врегулювання ситуації на Донбасі необхідні прямі переговори з президентом РФ Володимиром Путіним, дискусії в нормандському форматі з залученням США.

Також Зеленський звернув увагу на те, що союзники України - французький лідер Еммануель Макрон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель - останнім часом послабили позиції щодо Росії і Путіна. Президент України вважає, що вони повинні сильніше підтримувати Київ і використовувати своє авторитетне вплив на Кремль.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?