Зеленський прямо запропонував новий формат для Донбасу й Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський прямо запропонував новий формат для Донбасу й Криму

Зеленський прямо запропонував новий формат для Донбасу й Криму
Джерело:  online.ua

Український президент Володимир Зеленський виступив з пропозицією про спільні переговори щодо врегулювання ситуації в державі, які б поєднали одразу кілька процесів.

Джерело: Офіс президента

За словами державного лідера, йдеться про поєднання у форматі врегулювання війни на сході, а також деокупацію захопленого Росією Криму та процес будівництва газогону “Північний потік-2”.
Він вважає, такий підхід можна поєднати з “нормандськими самітами”.

“Там не йдеться ні про Крим, ні про трубу, ні про гарантії безпеки. “Нормандський формат” і його теми в такому випадку стали б частиною цієї конструкції”. - пояснив Зеленський.

Президент неодноразово виступав за розширення чинного формату врегулювання. наприкінці квітня він висловив ідею залучення до переговорів Сполучених Штатів, Канади й Великої Британії.

Водночас Зеленський прямо порівняв будівництво кремлівського “Північного потоку-2” з анексією Криму та стійкою загрозою для України.

“Північний потік-2”, я вважаю, нічим не відрізняється від анексії Криму. Я поясню, чому. Щоб забрати собі Крим і мати можливість торгуватися, була розпочата війна на сході України, тоді потрошку “забувається” питання Криму. Навіть у “нормандському форматі” я порушував це питання, і всі сторони говорили, що Крим не є аджендою цих перемовин. Але ми продовжували піднімати цю тему. Саме тому я вирішив створити Кримську платформу. Адже ми розуміли, що питання окупації Криму забувається”, - наголосив він.

Наразі російська сторона реалізує інший план, який передбачає використання різноманітних важелів для торгів. Це провокує постійне віддалення питання Криму ще більше.

“В Криму була паспортизація протягом багатьох років – у кримчан завжди були паспорти як українські, так і російські. Потім була анексія Криму. Начебто – захист росіян. Далі – Донбас, щоб “забути” Крим. На Донбасі зараз іде роздача російських паспортів – близько 300 тисяч роздано”, - резюмував український державний лідер.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?