Зеленський попередив про нову непередбачувану ескалацію з боку РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський попередив про нову непередбачувану ескалацію з боку РФ

Зеленський попередив про нову непередбачувану ескалацію з боку РФ
Джерело:  online.ua

Український президент Володимир Зеленський нагадав, що біля спільного кордону з Росією знаходяться десятки тисяч військовослужбовців Кремля, що говорить про ймовірність нової ескалації будь-якого дня.

Джерело: Офіс президента

За словами політика, на східних окупованих територіях військова присутність російського агресора сягає до 30-35 тисяч солдатів. Серед них кількість російських кадрових офіцерів сягає 3 тисяч.

Уздовж кордону своєю чергою очікують наказів від 50 до 80 тисяч залежно від стадії ескалації, спровокованої Москвою. На території Криму зафіксовано було присутність до 35 тисяч солдатів аналогічно до Луганщини й Донеччини.

“І коли Європа та США почали тиснути на Росію – ми закликали до цього – через цей спільний тиск ймовірність ескалації знизилася. З території Криму пішли приблизно три з половиною тисячі військових. Всі інші залишаються на місці – вся техніка на 90% на місці. Тому моє бачення, що ескалація можлива в будь-який момент до кінця вересня, скажімо, точно до 12-16 вересня. Ми знаємо, що будуть навчання “Захід-2021”. Тому вважаю, що до цього періоду ситуація дуже небезпечна”, - пояснив Зеленський.

Президент додав, що новий потенційний удар з боку агресора може бути спрямований у кілька напрямків. Перш за все - це “прорубування” сухопутного коридору зі сходу держави до окупованого Криму. Іншим варіантом оцінюють “бліцкриг” до чинних адміністративних кордонів Донецької чи Луганської областей.

“Але можуть бути, скажімо так, “сюрпризи” і з іншої сторони. Зараз дуже небезпечна ситуація в Білорусі. Це наші північні кордони. І ми розуміємо, що Росія та Білорусь постійно розглядають і домовляються про важливу геополітичну і, напевно, оборонну угоду. Після цього може бути справді серйозний вплив Росії і серйозна координація та контроль білоруських збройних сил. Тоді ми можемо розглядати ризик і з того боку.

Але якщо, для прикладу, ми говоримо про коридор до Криму, то це значить, що не можна буде заховати цю ситуацію за “громадянським конфліктом”. Це буде відкрита повномасштабна війна”, - резюмував Зеленський.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?