Байден готує жорстку відповідь Путіну за нову кібератаку
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден готує жорстку відповідь Путіну за нову кібератаку

Байден готує жорстку відповідь Путіну за нову кібератаку
Джерело:  online.ua

Напередодні Дня Незалежності США, який відзначається 4 липня, хакери здійснили нову масштабну кібератаку, жертвами якої стали вже понад тисячу компаній в 17 країнах. Президент США Джо Байден попередив главу Кремля Володимира Путіна, що якщо за цією атакою стоять російські хакери, то буде жорстка відповідь.

Джерело: Reuters

Байден підкреслив, що вже доручив американським спецслужбам провести розслідування, і якщо за підсумком розвідувальних заходів буде винесено висновок про винність Росії, то Сполучені Штати дадуть дзеркальну відповідь.

"Ми не впевнені, що це росіяни ... Спочатку передбачалося, що це не російський уряд, але ми поки не впевнені", - додав Байден.

Що відомо про нову кібератаку

Хакери два дні тому атакували американську IT-фірму Kaseya. Експерти повідомляють, що за атакою стоїть російська хакерська угруповання REvil, яка причетна до злому найбільшого бразильського постачальника м'яса JBS SA (компанії довелося заплатити викуп хакерам в 11 млн доларів).

На даний момент жертви атаки зафіксовані в 17 країнах, в тому числі у Великій Британії, Іспанії, Канаді, Аргентині, Мексиці та ПАР. Напередодні одна з головних мереж супермаркетів Швеції оголосила, що змушена тимчасово закрити близько 800 магазинів в країні після кібератаки, яка паралізувала її каси.

Про масштабну атаку російських хакерів повідомив також Національний координаційний центр кібербезпеки України, зазначивши, що вона аналогічна атаці NotPetya до Дня Конституції України в 2017 році. У НКЦК попередили про необхідність посилення моніторингу і захисту інформаційних систем.

Кібератаки Росії на США

Нещодавно керівництво корпорації Microsoft оголосив, що масштабну кібератаку на американські та іноземні урядові установи, а також аналітичні центри організували російські хакери, які також пов'язані з атакою на IT-компанію SolarWinds.

Згідно з останніми даними, кіберзлочинці отримали доступ до облікового запису Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в службі маркетингу електронної пошти Constant Contact.

Компанія Volexity, яка займається питаннями кібербезпеки, звертає увагу на те, що російські хакери, "ймовірно, домоглися деякого успіху в зламі цілей".

У 2020 році хакери, які пов'язують з Кремлем, атакували цілий ряд державних установ США, серед яких Мінфін, Міненерго, Міністерство внутрішньої безпеки, Пентагон і кілька інших структур.

У Білому домі анонсували, що недавні хакерські атаки, в тому числі на найбільшу м'ясопереробну компанію світу JBS і американську компанію Colonial Pipeline, яка забезпечує паливом 45% населення східного узбережжя Сполучених Штатів, не залишаться без відповіді.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?