У Кабулі залишилися посольства тільки трьох країн — в їх числі Росія
Категорія
Світ
Дата публікації

У Кабулі залишилися посольства тільки трьох країн — в їх числі Росія

У Кабулі залишилися посольства тільки трьох країн — в їх числі Росія
Джерело:  online.ua

Лише три країни світу залишили свої дипломатичні представництва в Афганістані станом на 17 серпня 2021 року. Сьогодні ще одна країна — Індія, в терміновому порядку вивезла спеціальним рейсом представників своєї дипломатичної місії.

Джерело: BBC.

"З урахуванням обставин, що склалися було схвалено рішення, що наш посол у Кабулі і співробітники індійського посольства повинні негайно повернутися в Індію", - повідомив прессекретар МЗС Аріндам Багчі у Twitter.

Це стало можливим завдяки тому, що у вівторок нарешті вдалося розблокувати виліт літаків з міжнародного аеропорту в Кабулі, який носить ім'я першого, вільно обраного Президента Афганістану Хаміда Карзая.

Індія виявилась останньою країною, яка вирішила не залишати свого посла та співробітників посольства в державі, уряд якої терміново емігрував, а легальні збройні сили Афганістану фактично відмовились чинити опір загонам представників радикального ісламістського руху сунітського напрямку “Талібан”.

Хто залишився в Афганістані?

Наразі в Афганістані залишаються працювати дипломатичні установи лише трьох країн: Китаю, Пакистану і Російської Федерації.

Незважаючи на те, що рух “Талібан” офіційно, ще в 2003 році, рішенням Верховного Суду визнано в РФ терористичним і забороненим на території країни, російський уряд не поспішає вивозити свою дипмісію на історичну батьківщину.

Росіяни у своїх офіційних заявах висловили сподівання, що отримані від руху “Талібан” гарантії є достатньою підставою вважати, що ситуація для російських дипломатів залишається безпечною.

Офіційні особи Китайської Народної Республіки поки утримуються від коментарів, за винятком озвучених своїм громадянам рекомендацій приділяти пильну увагу власній особистій безпеці.

Дипмісія Ісламської республіки Пакистан залишається на території Афганістану, зважаючи на давні і грунтовні зв'язки з представниками “Талібану”. Адже саме на прикордонній території між двома країнами і зародився цей рух.

Раніше постійний представник Афганістану в ООН Гулям Ісхакзай заявляв про наявність доказів того, що таліби користуються підтримкою Пакистану.

З цією думкою погоджуються і міжнародні експерти.

“Інша справа, що для того щоб покінчити з війною в Афганістані, потрібно було чинити масований тиск на Пакистан - вводити економічні санкції і так далі. Саме там знаходяться тренувальні табори талібів, бізнес цих людей, тощо. За фактом "Талібан" - це гібридний підрозділ пакистанської армії. Якби тиск на Пакистан здійснювався, то з талібами було б покінчено за кілька місяців. Зараз же ми фактично спостерігаємо перемогу Пакистану в гібридній війні з Афганістаном”, - зауважує Андрій Серенко, експерт Центру вивчення сучасного Афганістану.

Тож, зважаючи на досить напружені стосунки між Індією і Пакистаном, рішення вивести представників своєї дипломатичної місії видається правильним. Хоч і трохи затягнутим за часом.

Читайте також:

  • Байден зробив заяву про виведення військ з Афганістану.

  • Талібан оголосив про загальну амністію для посадовців Афганістану.

  • Макрон екстрено відправляє в Афганістан сили спецназу Франції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?