МЗС б'є на сполох через ядерну загрозу в окупованому Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС б'є на сполох через ядерну загрозу в окупованому Криму

МЗС б'є на сполох через ядерну загрозу в окупованому Криму
Джерело:  online.ua

Російський режим Володимира Путіна з моменту окупації Криму навесні 2014 року продовжує накопичувати зброю та перекидати військові підрозділи до українського регіону. На це безліч разів звертав увагу офіційний Київ, а також іноземні уряди, міжнародні організації. Цього разу про масштабну проблему, яка загрожує глобальній безпеці, нагадав український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Дипломат виступив під час виступу в сегменту високого рівня Конференції з роззброєння 2021 року. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на МЗС.

За словами дипломата, конференція повинна залишатися важливим переговорним майданчиком для обговорення нових політико-правових інструментів щодо контролю над поширенням зброї у світі.

“Він запевнив у готовності України сприяти відновленню ефективної роботи конференції, зокрема взяти активну участь у розробці Договору про заборону виробництва матеріалів для ядерної зброї, що розщеплюються, або матеріалів для інших ядерних вибухових пристроїв. Міністр висловив готовність України взяти участь у створенні універсального документа, який надавав би ефективні гарантії безпеки для неядерних держав-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї”, - додали у відомстві.

Кулеба звернув увагу на фактах нехтування російським агресором міжнародних домовленостей, які стосуються контролю над озброєннями, роззброєння та непоширення зброї.

“Гібридна агресія Росії проти України підриває архітектуру глобальної безпеки, побудовану на таких засадничих міжнародних документах, як Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, Конвенція про заборону розробки, виробництва та накопичення запасів бактеріологічної (біологічної) і токсинної зброї та їх знищення, Конвенція про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію”, - наголосив міністр.

Він також згадав загрозливий для всього світу факт нарощування у Криму ядерного арсеналу. Одночасно це підриває без’ядерний статус регіону як частини без’ядерної України.

Як повідомляв ONLINE.UA, Кабінет міністрів України позивається до Європейського суду з прав людини зі звинуваченнями проти Російської Федерації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?