МЗС дорікнуло Росії за Донбас на тлі продовження санкцій ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС дорікнуло Росії за Донбас на тлі продовження санкцій ЄС

МЗС дорікнуло Росії за Донбас на тлі продовження санкцій ЄС
Джерело:  online.ua

У Міністерстві закордонних справ привітали спільне рішення влади Євросоюзу з приводу продовження антиросійських санкцій, прямо пов’язаних зі збройною агресією Кремля проти України.

Джерело: Еміне Джапарова в Twitter

За словами дипломатки, українська сторона підтримує санкційний удар по різних секторах економіки РФ.

“Ми вітаємо рішення Європейської Ради продовжити дію санкцій до 31.01.2022, які спрямовані на конкретні сектори економіки Росії, через дестабілізацію ситуації в Україні. Рішення було прийняте з огляду на те, що Мінські домовленості не імплементовані Росією у повному обсязі”, - наголосила вона.

Джапарова звернула увагу, що санкції перш за все вводять певні обмеження у фінансовій чи торгівельній співпраці з РФ.

“Санкції обмежують доступ до ринків капіталу Євросоюзу; забороняють форми фінансової допомоги, імпорт/експорт/передачу оборонного матеріалу, товари подвійного призначення для військового використання або кінцевих військових користувачів в Росію; доступ до чутливих технологій в енергет. секторі”, - резюмувала дипломатка.

Санкції Євросоюзу

Європейська заява в підсумковій заяві щодо рішення про продовження рестрикцій дійсно уточнила, що йдеться про мінські домовленості, які не відзначилися прогресом у виконанні через позицію російської сторони.

“Рішення Ради було за останній оцінкою стану виконання Мінських угод - спочатку передбачалася до 31 грудня 2015 року - на Європейській Раді 24-25 червня 2021 року. Тоді лідери ЄС закликали Росію повністю взяти на себе відповідальність. в забезпеченні повного виконання Мінських домовленостей як ключової умови будь-якого істотного зміни позиції ЄС. У світлі того факту, що Росія не повністю виконує ці домовленості, лідери ЄС одноголосно вирішили скасувати економічні санкції, що діють проти країни”, - наголосив офіційний Брюссель.

Санкції в цілому чинні з весни 2014 року, коли РФ у статусі гаранта безпеки України за Будапештським меморандумом і на правах “братського народу” почала військове вторгнення - спочатку в Крим, а потім на Донбас.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?