МЗС назвало збіркою маніпуляцій звіт Ірану про збиття лайнера МАУ
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС назвало збіркою маніпуляцій звіт Ірану про збиття лайнера МАУ

МЗС назвало збіркою маніпуляцій звіт Ірану про збиття лайнера МАУ
Джерело:  online.ua

У Міністерстві закордонних справ щонайменше критично сприйняли оприлюднення іранського звіту про авіакатастрофи пасажирського лайнера Міжнародних авіаліній України. Голова відомства Дмитро Кулеба у середу, 17 березня, виступив зі спеціальним відеозверненням з приводу оприлюднених подробиць трагедії. На його думку, звіт офіційного Тегерана — це маніпуляція, яка намагається применшити провину за вбивство 176 осіб. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на відеозвернення.

За словами дипломата, українська сторона зверталася до іранського уряду з 90 сторінками різноманітних зауважень щодо їх розслідування. Аналіз документу свідчить про порушення, які допустили іноземні посадовці під час цього процесу, а також відповідно вказує на оманливі висновки.

Перш за все міністр звернув увагу на упередження в розслідуванні, а також вибірковість у представлених доказах.

“Те, що ми сьогодні побачили в опублікованому звіті – цинічна спроба приховати істинні причини збиття нашого літака”, - резюмував Кулеба.

Голова МЗС додав, у звіті не надається повного переліку обставин, не надається даних про першопричини трагедії чи всю серію подій, які призвели до ураження лайнера ракетою.

“Це не звіт. Це збірка маніпуляцій, мета якої виправдати Іран. Іран не зміг знайти сили, аби взяти на себе відповідальність, щоб подібних трагедій більше не траплялось”, - підбив підсумок він.

Дипломат наголосив, якщо іранська сторона не робить спроб для встановлення правди, Україна разом з іншими партнерами зробить це самостійно іншим шляхом.

Нагадаємо, іранські військовослужбовці збили пасажирський літак 8 січня 2020 року, коли той стартував з аеропорту в Тегерані. Жертвами стали 176 осіб, з яких 11 були громадянами України (9 з них — члени екіпажу).

Як повідомляв ONLINE.UA, за оприлюдненими іранською владою даними, фатальне рішення про збиття літака ухвалили через помилку оператора протиповітряної оборони — він ідентифікував лайнер зі 176 особами на борту як “ворожий об’єкт”.

Іранська влада упродовж кількох останніх тижнів звертала увагу на те, як від самого початку вона визнала власну провину в авіакатастрофі. Утім, насправді ж кілька перших днів після трагедії офіційний Тегеран вказував на нібито несправність двигунів лайнера та спростовував ймовірність військового ураження транспорту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?