МЗС оголосило важливу перемогу України на міжнародній арені
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС оголосило важливу перемогу України на міжнародній арені

МЗС оголосило важливу перемогу України на міжнародній арені
Джерело:  online.ua

Судовий процес щодо так званого "скіфського золота" між Україною та Росією все ще триває у Нідерландах. міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, у якому стані наразі перебуває справа. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його оголошення у Twitter.

За словами дипломата, нещодавні події у судовому процесі стали перемогою для української сторони.

"Важлива перемога у справі "скіфського золота". Сьогодні апеляційний суд Амстердама задовольнив клопотання України про відвід одного з суддів, у неупередженості якого були сумніви. Україна надалі захищатиме свої інтереси, розраховує на об’єктивний розгляд і перемогу справедливості", - пояснив Кулеба.

Нагадаємо, "скіфським золотом" називають експонати виставки "Крым. Золотой остров в Черном море", вона тривала з лютого до серпня 2014 року в Нідерландах. Після окупації Криму перед організаторами з'явилося питання — повертати археологічну спадщину до Києва, оскільки виставка була українською, чи до півострова, який захопив російський агресор.

Це стало відправним моментом для судового процесу, в якому російський уряд зазіхнув не тільки на територію сусідньої держави, але й на її історичну спадщину.

Нідерландський суд визнав правомірність вимог Києва володіти експонатами, згідно з конвенцією ЮНЕСКО 1970 року. Документ постановив, що золото належить суверенній державі. Утім, російська сторона вирішила оскаржити вирок і подала апеляцію.

З 2014 року експозиція знаходиться у Нідерландах.

Як повідомляв ONLINE.UA, офіційний Київ вважає, що російський уряд намагається блокувати прогрес у врегулюванні війни на Донбасі, бо не може вести переговори на власних умовах. З таким поясненням виступив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?