У Путіна висунули претензії владі Чехії за допомогу Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

У Путіна висунули претензії владі Чехії за допомогу Україні

У Путіна висунули претензії владі Чехії за допомогу Україні
Джерело:  online.ua

На сайті дипломатичного відомства РФ з’явився коментар речниці Марії Захарової щодо факту направлення ноти протесту Чехії у зв’язку з затриманням місцевими правоохоронцями в аеропорту Праги Олександра Франчетті. Останній є учасником окупації Криму і є громадянином РФ.

Джерело: пресслужба МЗС Росії

«Очікуємо від чеської сторони оперативної реакції на наші звернення і відповідей на поставлені запитання», – йдеться в коментарі.

Ось що кажуть в російському МЗС при спробі пояснення свого кроку:

«Ми зажадали в ході бесіди з послом Чехії в Москві Вітєзславом Півонькою надати детальну інформацію щодо мотивів дій чеської влади й інкримінованих російському громадянинові правопорушень».

Чоловік брав участь у непередбачених законами України збройних формуваннях «Самооборона Криму» і «Северный ветер». Відповідальність за створення не передбачених законами України воєнізованих формувань або участь у їх діяльності передбачається ст. 260 Кримінального кодексу України і передбачає покарання строком від 3 до 8 років позбавлення волі.

В Офісі генпрокурора України заявили, що Франчетті розшукують для притягнення до кримінальної відповідальності. Напередодні українське відомство підтвердило намір запитувати видачу вищезгаданого громадянина РФ, якого затримали 12 вересня в Чехії за запитом України.

Зазначається, що українська сторона подала запит в Міністерство юстиції Чехії на видачу порушника кордону ще в серпні минулого року.

«Орган досудового розслідування розшукує його для притягнення до кримінальної відповідальності за участь у не передбачених законом збройних формуваннях «Самооборона Криму» і «Северный ветер» (ст. 260 КК України). Голосіївським районним судом Києва щодо підозрюваного обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», – йдеться в повідомленні.

Що відомо про затриманого Олександра Франчетті

Франчетті числиться у базі сайту “Миротворець”, який позиціонує себе як такий, що збирає інформацію про учасників порушення державного кордону України, осіб, які виступили проти основ її національної безпеки. База створена ще в серпні 2014 року і відтоді невпинно поповнюється.

Згідно з даними, доступними на сайті , у 2014 році Франчетті приїхав до Криму, вступив у вищезгадані незаконні збройні формування, згодом був нагороджений медаллю «За повернення Криму».

Що стосується самої особи Франчетті, то він займається тренерською і підприємницькою діяльністю з 1990-х років і має право на постійне проживання в Чехії.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?