МЗС України назвало три завдання місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

МЗС України назвало три завдання місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

МЗС України назвало три завдання місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС
Джерело:  online.ua

Делегація МАГАТЕ має прибути в Україну 29 серпня та розпочне роботу найближчими днями. Її завданнями будуть фізичний захист ЗАЕС, ядерна безпека та гарантії нерозсповсюдження ядерних матеріалів.

Джерело: речник МЗС Олег Ніколенко

Завдання МАГАТЕ на ЗАЕС

На запрошення уряду України МАГАТЕ сформувало місію для візиту на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію. До її складу увійшли 14 міжнародних експертів. Очолює місію - генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Ніколенко повідомив, що делегація міжнародних експертів вже вирушила із Відня і сьогодні має прибути до Києва. Очікується, що місія розпочне роботу на ЗАЕС ближчими днями.

Місія МАГАТЕ сфокусується на трьох завданнях:

  • Фізичний захист

  • Ядерна безпека

  • Ґарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів

Позиція України чітка: окупація Запорізької АЕС зі сторони російських військ та завезення на її територію великої кількості військової техніки і боєприпасів в порушення всіх міжнародних правил наражають атомну станцію на екстремальну небезпеку, зокрема провокування ядерного інциденту.

Як підкреслив міністр закордонних справ, Росія має негайно демілітаризувати об‘єкт, вивести військові підрозділи, техніку та працівників Росатому і повернути контроль над ЗАЕС уряду України.

Україна розраховує, що МАГАТЕ відіграє важливу роль в досягненні цієї мети.

Нагадаємо, що речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що Росія не розглядає питання про демілітаризацію зони навколо Запорізької АЕС.

Місія МАГАТЕ складається з голови МАГАТЕ Рафаеля Гроссі з Аргентини та 13 інших експертів з Польщі та Литви, Сербії та Китаю, також представлені Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?