Делегація МАГАТЕ планує відвідати ЗАЕС до 5 вересня
Категорія
Україна
Дата публікації

Делегація МАГАТЕ планує відвідати ЗАЕС до 5 вересня

Делегація МАГАТЕ планує відвідати ЗАЕС до 5 вересня
Джерело:  online.ua

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) хоче відвідати ЗАЕС до 5 вересня. Підготовка до місії триває. Інспектори перевірять запаси збагаченого урану та проведуть судово-медичну оцінку обстрілу станції.

Джерело: Bloomberg

Місія МАГАТЕ готується відвідати ЗАЕС

Майбутній візит Міжнародного агентства з атомної енергії на Запорізьку атомну електростанцію включатиме представників органів безпеки та охорони, посадовці, відповідальні за облік ядерного матеріалу на майданчику .

Співробітники європейської розвідки стверджують, що Росія навмисно використовує завод, щоб захистити свої сили від української атаки та завдає артилерійських ударів поблизу.

Офіційні особи МАГАТЕ спочатку прагнули отримати доступ до Запоріжжя лише для того, щоб переконатися, що запаси збагаченого урану не зникли під час війни. Залучення експертів із безпеки дозволить агентству потенційно провести судово-медичну оцінку обстрілу станції, яка може бути використана для притягнення нападників до відповідальності.

МАГАТЕ хоче відвідати станцію до 5 вересня, коли вже була запланована двотижнева міжнародна місія для перевірки систем безпеки на найбільшій атомній електростанції Європи.

Ця перевірка була запланована ще до початку війни півроку тому і мала стати першою оцінкою безпеки ЗАЕС за 16 років.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі зустрівся в середу в Стамбулі з представниками Росатома, щоб узгодити деталі місії, яка вирушить з Києва, а потім увійде на окуповану Росією територію навколо Енергодара поблизу атомної станції.

Логістична складність забезпечення тимчасового припинення вогню, а також безпечне проведення офіційних осіб МАГАТЕ через зону бойових дій для візиту, була найскладнішою частиною переговорів, за словами офіційних осіб.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?