МЗС України відреагувало на вимогу Ізраїлю перейменувати стадіон Шухевича
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС України відреагувало на вимогу Ізраїлю перейменувати стадіон Шухевича

МЗС України відреагувало на вимогу Ізраїлю перейменувати стадіон Шухевича
Джерело:  online.ua

У МЗС України обурені гострою реакцією Ізраїлю на перейменування стадіону в Тернополі на честь Романа Шухевича. Представник українського дипломатичного відомства Олег Ніколенко відповів на критику посла Ізраїлю в Україні Йоелю Ліону. Він закликав дипломата працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами України та Ізраїлю, а не навпаки, а дискусії про історичні пресоналії залишити історикам. Відповідний пост представник МЗС України опублікував в Twitter, передає ONLINE.UA.

"Дискусії в цій сфері повинні проходити на рівні істориків. Разом з тим дипломатам слід працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами, а не навпаки", - відповів Ніколенко на вимогу посла Ізраїлю перейменувати стадіон Шухевича.

Офіційний представник МЗС нагадав, що збереження національної пам'яті українського народу - один з пріоритетів державний політики України.

Як відомо, депутати Тернопільської міської ради на сесії 5 березня ухвалили рішення про перейменування спортивного стадіона міста на "Тернопільський міський стадіон імені Романа Шухевича". Напередодні посол Ізраїлю засудив це рішення і висунув вимогу негайно перейменувати стадіон, оскільки Шухевич під час Другої світової війни був гауптманом 201-го батальйону СС шуцманшафта.

Нагадаємо, Роман Шухевич - провідний борець за українську незалежність, якому надано звання Героя України. Разом з учасниками ОУН, серед яких був Степан Бандера, він вів підпільну проукраїнську боротьбу на території Польщі, а на початку протистояння на східноєвропейському фронті Другої світової війни Шухевич разом з багатьма іншими українцями приєднався до боротьби проти радянської влади, яка панувала на українських землях після громадянської війни. Він служив в складі підрозділу "Нахтігаль", одного з перших іноземних легіонів Вермахту. Саме цей епізод Шухевичу ставлять в провину, судячи з усього. Після закінчення Другої світової війни влада СРСР почала суворе викорінення партизанства в західних районах сучасної України. Шухевич став активним учасником реальних акцій підпілля, але в 1950 році був убитий силовиками НКВД при спробі прориву з оточеного сховища.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що посол України гнівно дорікнув Німеччину через Путіна, який намагається переписати історію на свій лад. Андрій Мельник виступив проти спроб змінити історію нацистської окупації і в черговий раз нагадав офіційному Берліну, що Україна, яка входила до складу радянської держави, під час жорстокого панування гітлерівської Німеччини зазнала величезних людських втрат, а українці зазнали тотального знищення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?