МЗС звинуватило Росію в загибелі тисяч людей і створення окупованої "території безправ'я"
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС звинуватило Росію в загибелі тисяч людей і створення окупованої "території безправ'я"

МЗС звинуватило Росію в загибелі тисяч людей і створення окупованої "території безправ'я"
Джерело:  online.ua

Міністерство закордонних справ України оголосило, що жертвами російської агресії у Криму та на Донбасі стали 14 тисяч українців, а мільйони інших стали біженцями. Заява пов'язана з річницею резолюції Генеральної асамблеї ООН "Визначення агресії". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу відомства.

За оприлюдненими даними, 40 тисяч людей отримали поранення, а півтора мільйона жителів Донбасу та Криму втратили дім.

"Вже 7 рік, здійснюючи збройну агресію проти України, Росія грубо порушує Статут ООН, цю резолюцію та інші свої міжнародно-правові зобов’язання... Своїми агресивними діями Російська Федерація, незважаючи на свій статус постійного члена Ради Безпеки ООН, підриває фундаментальні принципи міжнародного правопорядку, у тому числі щодо поваги до територіальної цілісності суверенних держав та непорушності кордонів", - оголосили в МЗС.

У заяві також говориться, що російський окупаційний режим перетворив захоплені райони України на "територію безправ'я", там систематично порушують права людей на свободу, триває примусова паспортизація — нав'язування незаконного російського громадянства. Водночас викрадення, тортури, переслідування, боротьба з тими, хто має іншу думку, стали буденністю життя.

Дипломати нагадали про статус політв'язнів понад 100 громадян України, яких утримують "на підвалі" в ОРДЛО.

"Розраховуємо на посилення політико-дипломатичного тиску на Росію як державу-агресора та окупанта з метою відновлення територіальної цілісності України. Закликаємо міжнародну спільноту вжити усі можливі зусилля для відновлення миру та безпеки на європейському континенті, а Російську Федерацію як сторону розв’язаного нею міжнародного збройного конфлікту – вивести свої війська та техніку з українського Криму та Донбасу", - додали в МЗС.

Як повідомляв ONLINE.UA, голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук оголосив про втрату Росією свого потужного впливу на пострадянський простір. Він навів у приклад нещодавні події в Азербайджані, Молдові.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?