На Балканах зростає розчарування через швидкий шлях України до членства в ЄС — FT
Категорія
Політика
Дата публікації

На Балканах зростає розчарування через швидкий шлях України до членства в ЄС — FT

На Балканах зростає розчарування через швидкий шлях України до членства в ЄС — FT
Джерело:  online.ua

Деякі лідери західних Балкан розчаровуються тим, що Україна обганяє їхні країни в процесі вступу до ЄС. Деякі з них десятиріччами намагалися приєднатися до блоку.

Джерело: Financial Times

Деякі Балканські країни розчарованні ставленням ЄС

Київ подав заявку на членство в лютому 2022 року, через кілька днів після повномасштабного вторгнення Росії, і через чотири місяці отримав статус кандидата.

Сербії на статус кандидата довелося чекати більше чотирьох років після того, як вона заявку в 2014 році.

Я не маю нічого проти українців. Але рівень підтримки ЄС з боку України, надання їй статусу кандидата в ЄС протягом року з моменту подачі заявки та потенційний початок переговорів про членство наступного року показує, що [така політична підтримка] ніколи не була для нас, - сказав президент Сербії Александар Вучич.

Північна Македонія, країна НАТО, яка чекала 18 років, перш ніж розпочати переговори про членство в ЄС, заявила, що не розглядає Україну як «конкурента».

Не варто сприймати Україну як привілейовану, тому що Україна бореться не тільки за себе, вона бореться за майбутнє континенту, - заявив міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі.

 Розширення ЄС до 2030 року

ЄС пообіцяв прискорити шлях до членства шести західнобалканських країн — Сербії, Косово, Чорногорії, Албанії, Північної Македонії та Боснії та Герцеговини — а президент Європейської ради Шарль Мішель стверджує, що перші вступи мають відбутися до 2030 року.

Нещодавно у Словенії пройшов саміту між лідерами Західних Балкан, після якого верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що «без нормалізації не буде європейського майбутнього ні для Косово, ні для Сербії». Косово подало заявку на членство в ЄС у грудні 2022 року і досі не отримало статус кандидата.

На конференції в Словенії Мішель сказав, що вторгнення Росії в Україну відновило необіхдність розширення на Балкани після двох десятиліть стагнації.

Це амбітно, але необхідно. Це свідчить про те, що ми налаштовані серйозно, — сказав він про обіцянку розширення ЄС до 2030 року.

Аналітики визнали це зобов’язання непереконливим, враховуючи проблеми з верховенством права, занепокоєння корупцією та інші проблеми, які роками стримували ЄС.

Читайте також:

  • В ЄС назвали терміни розгляду питання щодо вступу нових членів

  • В Єврокомісії спростували заяви про готовність до розширення ЄС

  • Розширення до 2030 року є чіткою метою ЄС — Мішель

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?