На Банковій нарешті розкрили, що пообіцяв Зеленський на саміті ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

На Банковій нарешті розкрили, що пообіцяв Зеленський на саміті ЄС

На Банковій нарешті розкрили, що пообіцяв Зеленський на саміті ЄС
Джерело:  interfax.com.ua

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква 11 жовтня, через кілька днів після саміту Україна - ЄС, звернувся до українців і повідомив подробиці заходу. Він розповів, що вимагали представники ЄС від президента України Володимира Зеленського і що він у відповідь їм пообіцяв. Жовка підкреслив, що ніяких поблажок для України на переговорах не було. Керівники Європейського союзу провели з главою України чесну і відкриту розмову, зокрема, про певні критичні речі, наприклад, про антикорупційну інфраструктуру. За словами Жовкі, офіційний Брюссель почув і підтримав позицію Зеленського в цьому питанні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Інститути ЄС - це не якісь сентиментальні органи або люди, які будуть робити якісь поблажки. Була чесна, відкрита розмова. І на саміті, на пленарному засіданні президент Зеленський розмовляв тет-а-тет з Шарлем Мішелем. Тому ніяких поблажок Україні не було. А то, що має бути оцінено як прогрес, було оцінено", - прокоментував результати саміту ЄС-Україна представник Офісу президента України, запевнивши, що ніякої критики на адресу української влади від офіційного Брюсселя не було.

Заступник керівника ОПУ нагадав, що Зеленський не вперше зустрічався і вів переговори з лідерами ЄС. Він згадав, що недавно український глава проводив телефонні переговори з главою Європейської Ради Шарлем Мішелем, до цього у них них була особиста зустріч, коли Мішель ще не був на цій посаді, але вже знав про призначення. Також Зеленський кілька разів говорив по телефону з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, яка пішла на самоізоляцію перед самітом, і зустрічався з високим представником ЄС із закордонних справ і з питань політики безпеки Жозепом Боррелем в Києві.

За словами Жовки, керівники ЄС говорили із Зеленським про критичні речі, такі як антикорупційна інфраструктура. Президент України пообіцяв їм, що забезпечить абсолютну незалежність НАБУ і САП.

"Для ЄС важливо, щоб антикорупційна політика і надалі здійснювалася, щоб діяльність антикорупційних органів була незалежною. І президент Зеленський в черговий раз запевнив, що він - абсолютний прихильник цієї політики, і незалежність діяльності Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури буде абсолютно забезпечена. ЄС почув і погодився з цією позицією", - підсумував Жовка.

Як відомо, саміт Україна-ЄС відбувся 6 жовтня. На зустрічі з українським президентом керівники ЄС, в тому числі, хотіли обговорити Донбас і почути мирний план офіційного Києва щодо врегулювання конфлікту в зоні ООС. Відомо, що європейська сторона зазначила і високо оцінила активність і конструктивність Зеленського в спробах врегулювати конфлікт на Донбасі, який Росія веде проти України вже сьомий рік.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в ЄС остаточно розсердилися і поставили Зеленському негайний ультиматум. Венеціанськакомісія оцінила судову реформу в Україні і прийшла до висновку, що Вища рада правосуддя потрібно негайно перезавантажити при чому за участю міжнародних експертів, в тому числі і Ради Європи. Таку вимогу Венецианка висунула Зеленському в ультимативній формі, яка не характерна для висновків Венеціанській комісії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?