В ЄС остаточно розлютилися і поставили Зеленському негайний ультиматум
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС остаточно розлютилися і поставили Зеленському негайний ультиматум

В ЄС остаточно розлютилися і поставили Зеленському негайний ультиматум
Джерело:  online.ua

Протягом останніх тижнів влада Європейського Союзу неодноразово критикували українського лідера Володимира Зеленського і реформи, що проводяться його командою в Україні. До цих критичних заяв приєднувалися також США, Всесвітній банк і члени Великої сімки, які погрожували офіційному Києву втратою фінансової підтримки від міжнародних партнерів та навіть скасуванням безвізового режиму. На цей раз терпіння лопнуло у Венеціанській комісії, яка оцінила судову реформу в Україні і прийшла до висновку, що Вищу раду правосуддя потрібно негайно перезавантажити при чому за участю міжнародних експертів, в тому числі і Ради Європи. Таку вимогу Венеціанка висунула Зеленському в ультимативній формі, яка не характерна для висновків Венеціанської комісії. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Ради Європи.

У висновку Венеціанської комісії щодо проекту поправок до Закону "Про судову систему і статус" суддів і деяких законів про діяльність Верховного суду і судових органів, йдеться, що проект №3711 не передбачає комплексної судової реформи. Тим самим експерти дали зрозуміти, що Україні потрібна комплексна реформа суддівського управління, а президентський законопроект №3711, яким Зеленський вже вдруге намагається реформувати суди, не дозволить її провести. Експерти ВК вважають, що проект потрібно грунтовно доопрацювати, перш ніж за нього голосувати.

У Венеціанській комісії констатували також, що проект №3711 не є реалізацією зобов'язань України перед ЄС і МВФ. Більш того, Венеціанка наголошує на необхідності якомога швидшого забезпечення доброчесності складу Вищої ради правосуддя, про що в президентському законопроекті немає ні слова. Значну частину свого заключення комісія присвятила саме цьому питанню з однозначною рекомендацією - "очищення Вищої ради правосуддя має відбутися".

"Питання доброчесності членів Вищої ради правосуддя є терміновим і має бути вирішене негайно", - йдеться у висновку.

У комісії чітко вказали, як потрібно змінити Вища рада правосуддя в Україні:

  • в очищенні ВСП повинна взяти участь незалежна від неї комісія, до складу якої повинні входити міжнародні експерти;

  • комісія повинна рекомендувати, кого з членів ВСП звільняти за недоброчесність, але остаточне рішення має бути за українськими суб'єктами, які мають на це право;

  • комісія повинна перевіряти майбутніх кандидатів в ВСП і тільки ті, доброчесність яких підтвердить комісія, можуть бути призначені на посаду.

Нагадаємо, в серпні 2020 року голова Верховної Ради України Дмитро Разумков направив до Венеціанської комісії запит на отримання думки про відповідність європейським стандартам і цінностям проекту Закону "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності Верховного суду і органів суддівського управління №3711, який президент подав у ВРУ як невідкладний до прийняття. Вища рада правосуддя, Рада суддів України, Верховний Суд України, Комітет з питань правової політики Верховної Ради в цілому підтримали президентський законопроект.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що депутати ЄС попередили про ризики для України і українців втрати безвіза і фінансової допомоги, якщо офіційний Київ не налагодить незалежну та ефективну діяльність в Україні антикорупційних структур.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?