На Донбасі до України краще ставляться ті, хто був під ДНР - очевидець
Категорія
Культура
Дата публікації

На Донбасі до України краще ставляться ті, хто був під ДНР - очевидець

На Донбасі до України краще ставляться ті, хто був під ДНР - очевидець
Джерело:  online.ua

Жителі населених пунктів Донбасу, які пережили окупацію бойовиків ДНР, ставляться до України краще, ніж ті, хто не пережив подібного досвіду.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів лікар-стоматолог із зони АТО Ігор Ященко.
«Я для себе зрозумів таку штуку: ті села, які були під окупацією, де колись були ДНР - вони більш лояльні до нас, ніж ті, хто цього не пережив. Вони трошки відчули різницю. Вони знають, що ті забирали просто так, по-хамськи. А наші купують за гроші», - заявив він.
Також лікар додав, що «ці села, які тут знаходяться - вони раніше були сателітами Донецька, Донецьк давав їм роботу, все давав».
Читайте також: Жител і Донбасу звинувачують Порошенка навіть у крадіжці курей, а Мінстець нічого не робить - лікар з АТО
«Тут, в Карлівці, раніше був великий ринок, де безліч людей торгували. Менти тут стояли з радарами - тому що траса така "золота", всі по ній моталися. Всі копієчку заробляли. Он з вікна озеро бачите? Церкву на тому озері Януковичі відбудували спеціально для одного свята, для Хрещення. Щоб сюди приїжджати, балдіти», - додав він.
За словами Ященка, місцеві жителі розповідали йому, що в ті часи «машини вздовж дороги в обидві сторони на кілометри розтягувалися».
«Все - в машинах, в ковролінах. Скрізь - купа людей, попів. І, відповідно, там теж і платили, і заробляли. А зараз - бац! - і обрізалася та сторона. А з цього боку не дали нічого. Ніякої інфраструктури. А якщо щось і дали, то так безглуздо, що це тільки злочинці могли так зробити», - упевнений він.
Лікар пояснив свої слова на прикладі: «Карлівка. Це село знаходиться в Мар'їнському районі. Якщо проїхати ще одне село - там стоїть покажчик "Ясинуватський район". Ясинувата не наша зараз. Вся інфраструктура - освіта, медицина, все-все-все - залишилося в Ясинуватій. І тепер вирубилося. Сюди їх не перепідпорядкували. Коли почали думати, куди їх прикріпити, чомусь зупинилися на Костянтинівці, яка звідси за сотню кілометрів. І логістики, як туди добиратися, не існує».
Читайте також: Ватажок ДНР знайшов головну відмінність "русского міра" від Європи: опубліковано відео
При цьому в самій Карлівці немає ніякої соціальної інфраструктури.
«Нічого. Є тільки якийсь там фельдшерсько-акушерський пункт, який повинен за пропискою направити до Костянтинівки. Не в Селідове, до якого 30 км, а до Костянтинівки, до якої 100 км», - обурився він.
За словами лікаря, коли він з колегами відкривав стоматологічний кабінет в Карлівці, «коли почали тут в це все вникати, прозріли».
«Я питав у місцевих: чому ви, коли захворієте, йдете постійно до військових? Чому не йдете до голови сільради або ще до когось, не берете його за грудки і не питаєте, чому вам не дали можливості викликати "швидку" до лежачої бабці? Чи не приїжджають, тому що зона бойових дій? Добре, зона бойових дій. Але хтось же повинен щось робити? Чому ви йдете до нас, і ми вам просто по-людськи допомагаємо? Їдемо, щоб допомогти», - з обуренням розповів він.
Читайте також: Як українізують жителів Донбасу: волонтер розповів кумедні випадки
Ященко розповів також, хто допомагає місцевим жителям: «Волонтери їдуть, допомагають. Військові їдуть, забирають, везуть вас в Селідове, де перше ж питання: прописка? Так ви ж з Ясинуватського району, ви не наші. Доводиться вмовляти, давати таблетки, бинти, фізіологічні розчини, щоб людям надали медичну допомогу тут, ближче. Але це ж не вихід».
«І все так. Коли почали в цьому всьому розбиратися, розгрібати - просто башню зриває. А потім ми дивуємося, чому місцеві не всі поголовно люблять Україну ... Так. Все якось так, через ж * пу. Але на людських відносинах ... », - резюмував він.
Більше читайте на ONLINE.UA: Ахметов знову стає царем і богом на Донбасі, і це по нас ще вистрілить - лікар з АТО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?