На Донбасі знову з'явився Нью-Йорк
Категорія
Україна
Дата публікації

На Донбасі знову з'явився Нью-Йорк

На Донбасі знову з'явився Нью-Йорк
Джерело:  online.ua

Селище міського типу Новгородське, який знаходиться на території Бахмутського району Донецької області, перейменували в Нью-Йорк. Населеному пункту повернули історичну назву за ініціативою місцевих жителів.

Джерело: ВРУ

Рішення про перейменування Новгородського в Нью-Йорк ухвалили 1 липня депутати Верховної Ради. Вони пыдтримали відповідну постанову № 5081 - 371 нардеп виступив "за".

Чому Новгородське перейменували в Нью-Йорк

Селище Новгородське, яке знаходиться недалеко від окупованої Горлівки, носило назву Нью-Йорк до 1951 року. Довгий час вважалося, що український Нью-Йорк заснували німці-меноніти. А Нью-Йорком поселення назвали тому, що дружина одного із засновників була з Америки і нудьгувала за батьківщиною. За іншою версією, селище назвали Нью-Йорком в надії, що воно буде розвиватися так само стрімко і динамічно, як його заокеанський тезко.

Після Другої світової війни президією Верховної Ради України Нью-Йорк перейменували в Новгородське. В українському інституті національної пам'яті вважають, що це було продиктовано політико-ідеологічними міркуваннями комуністичної партії.

Сьогодні в Новгородському живе близько 12 тисяч людей. Тут є фенольний завод, три школи і інтернат для дітей з особливими освітніми потребами. Серед проблем містечка - безробіття, погані дороги, транспортна ізольованість і перебої з водопостачанням.

Це селище знаходиться майже на лініїї фронту, тому жителі Новгородського сповна відчули на собі жахи війни - близько 100 будинків в селищі були пошкоджені в результаті обстрілів бойвиків, а п'ять жителів загинули.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?