На Донеччині мобілізовані військові РФ влаштували перестрілку із кадирівськими найманцями
Категорія
Україна
Дата публікації

На Донеччині мобілізовані військові РФ влаштували перестрілку із кадирівськими найманцями

На Донеччині мобілізовані військові РФ влаштували перестрілку із кадирівськими найманцями
Джерело:  online.ua

За інформацією Генштабу ЗСУ, моральний дух військових російської окупаційної армії продовжує дедалі знижуватись через ганебні поразки у війні проти України. Зокрема, підрозділи армії РФ все частіше влаштовують збройні сутички один з одним.

Джерело: Facebook-сторінка Генштабу ЗСУ

Окупанти на межі остаточної поразки у війні проти України 

У Генштабі зазначили, що чергова збройна сутичка спалахнула між мобілізованими російськими військовими та чеченськими найманцями Кадирова у Макіївці на Донеччині. В результаті перестрілки поранення отримали 3 осіб.

Між тим у звільненій Снігурівці на Миколаївщині українські військові виявили катівню кремлівських загарбників, де ці тримали місцевих жителів та знущались над ними.

За інформацією офіцера Армії оборони Ізраїлю Ігаля Левіна, окупанти  практикували тортури над проукраїнськи налаштованими місцевими жителями, а приміщення виявили військові ЗСУ, коли звільнили населений пункт 10 листопада.

У населеному пункті Снігурівка на Миколаївщині, що був захоплений російськими військами до 10 листопада, коли його звільнили українські воїни, окупанти катували місцевих жителів. Там виявили катівню, де росіяни знущалися з українців, - повідомили представники Telegram-каналу "Оперативний ЗСУ".

У пресслужбі Нацполіції на Миколаївщині зазначили, що у зруйнованій будівлі відділення Нацполіції у Снігурівці російські окупанти катували місцевих жителів та вчиняли інші злочини.

Між тим радник керівника ОП Олексій Арестович зазначив, що відступ військових РФ з правого берега Херсонщини відбувся завдяки успішним зусиллям ЗСУ та остаточно змінив хід війни.

Звільнення Херсона і всього правобережжя Дніпра змінило хід війни, Росію та ставлення до Росії у світі. Один раз може пощастити, але двічі - це вже система. Російська армія відходить вп'яте, - зазначив Арестович.

Представник ОП підкреслив, що українські військові остаточно зламали російську рольову модель "десантника біля фонтану", який був "головним системотворчим принципом у РФ".

Коли цього "десантника" забивають ногами під лавочку - розповідати про велич якось недоречно. Це розуміють усі, - додав Арестович.

Він також вказав на три складові ідеології російського диктатора, побудованої на таких поверхах:

  • армія

  • безальтернативний Путін

  • сакральна Росія

Верхніх двох поверхів вже немає. Армію дискредитовано після харківської операції, Путіна після херсонської. Остання скрєпа сакральної Росії зламається після того, як різні групи російських еліт почнуть бачити майбутнє РФ по-різному, - наголосив Арестович.

Також він озвучив думку, що приводом може стати майбутнє звільнення ЗСУ Луганська, Донецька або Криму, але "путінський режим може звалитися набагато швидше".

Як проходить контрнаступ ЗСУ на сході та півдні України 

Аналітики з Інституту вивчення війни наголосили (ISW), що українські військові розвивають успіх контрнаступу на правому березі Херсонської області та продовжують просуватись у напрямку Сватового на Луганщині.

У Міноборони РФ стверджували, що їхні війська завершили виведення на лівий берег Дніпра о 5 ранку до 11 листопада. У той час як контингенти російських солдатів, які залишаються на західному березі, ймовірно, розкидані та намагаються вийти, тоді як українські сили підійшли до річки, і також загарбники намагаються проводити диверсійну діяльність невеликими групами.

Аналітики не можуть сказати, скільки російських солдатів наразі залишилося на західному березі Херсонщини. За даними російських джерел, відступ тривав три дні, і що 20 тисяч інтервентів та 3500 одиниць військової техніки переміщувалися через Дніпро.

Супутникові знімки підтверджують підрив російськими військами Антонівського мосту та залізничного мосту (неподалік Херсона), мосту біля Нової Каховки над Дніпром, та Дар'ївського мосту (на схід на північний схід від Херсона) над річкою Інгулець в останній спробі заблокувати просування ЗСУ у напрямку Херсонщини.

Фото із супутника також вказують на те, що російські війська підготували першу та другу лінії оборони на південь від річки Дніпро і, ймовірно, продовжуватимуть зусилля щодо консолідування зусиль на лівому березі найближчими днями.

Відхід військ РФ на лівий берег був розкритикований багатьма російськими "воєнкорами", при цьому серед деяких блогерів звучать виправдувальні фрази, що відступ був викликаний необхідністю, намагаючись применшити заслуги і роль ЗСУ у підготовці такої ситуації.

Керівниця пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк зазначила, що на звільнених територіях правобережжя Херсонської області українські військові виявили кинуті танки армії РФ, артилерію та бронемашини.

Речниця зазначила, що окупанти основну масу намагалися евакуювати та переміщувати навіть тими альтернативними переправами, які для цього не передбачені.

Техніка є. Вона розосереджена. Нашими підрозділами зафіксовані покинуті артилерійські установки, танки та бронемашини. По полях збираємо те, що є, що придатне - обов'язково повернемо вже як снаряди у зворотний бік, - наголосила Гуменюк.

Вона також додала, що є багато замінованих територій та "пасток", які залишили росіяни, зокрема розтяжок. Тому повертатися на деокуповані території поки зарано та небезпечно для цивільних.

Загарбники під час відступу мінували об'єкти критичної інфраструктури, припиняли електропостачання, обривали водогони та газопроводи, погіршували ситуацію з теплопостачанням. Тому дуже багато комунікацій пошкоджено. Відновлювати їх під обстрілами дуже складно. Рекомендуємо утриматися від повернення, - зазначила речниця ОК "Південь".

Речник Одеської ОВА Сергій Братчук також повідомив, що українські військові протягом 9-11 листопада завдали потужних ударів по ворогу.

За даними прессекретаря обласної військової адміністрації, впродовж трьох діб Росія втратила:

  • склад з БК - у Херсонському районі;

  • склад з БК - у Каховському районі Херсонської області;

  • 2 склади з БК і штаб - у Бериславському районі Херсонської області;

  • штаб - у Кадіївці Луганської області;

  • склад з БК і командний пункт - у Василівському районі Запорізької області;

  • склад з БК - у Сватівському районі Луганської області.

У той же час російські джерела стверджують, що окупаційні війська відбили атаки ЗСУ в межах 28 км на північний захід від Сватового біля Ягідного, Киселівки та Володіївки.

Українські військові також атакували позиції армії РФ в Куземівці, за 13 км на північний схід від Сватового та на лінії Піщана-Стельмахівка, в межах 17 км на північний захід від Кремінної біля Червонопопівки та Площанки.

У Генштабі ЗСУ поінформували, що українські сили відбили російські напади в межах 15 км на північний захід від Сватового, за 22 км на північний захід від Кремінної та за 12 км на південь від цього н.п. недалеко від Білогорівки. Крім того, повідомлялося, що в районах неподалік Лисичанська відбуваються важкі бої.

Українські війська 11 листопада продовжували націлюватися на російську логістику на Луганщині.

На Донеччині армія РФ продовжує безуспішні спроби прориву оборони ЗСУ в районі Бахмуту та Авдіївки.

За даними російського джерела, війська РФ відбили українську контратаку на південь від Бахмута у бік Зайцева та Одрадівки.

У Генштабі ЗСУ повідомляють, що Сили оборони України відбили російські наземні атаки на північ від Авдіївки біля Красногорівки, на захід від Авдіївки, недалеко від Первомайського, на південь від Авдіївки, недалеко від Опитного і Мар'їнки, і південного заходу від Авдіївки, недалеко від Невського.

Тим часом джерела в РФ стверджують, нібито інтервенти захопили Опитне та взяли штурмом Павлівку, хоча кадри з геолокацією показують, що російські війська піднімають прапор у південно-східній околиці селища.

Проте, погані погодні умови та важкі втрати, ймовірно, мають і продовжуватимуть перешкоджати російським територіальним досягненням поблизу Вугледару, - зазначають аналітики.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?