На критику Порошенка відповіли: траст все-таки "сліпий"
Категорія
Україна
Дата публікації

На критику Порошенка відповіли: траст все-таки "сліпий"

На критику Порошенка відповіли: траст все-таки "сліпий"

Юрист Анатолій Родзинський прокоментував офшорний скандал за участю президента України Петра Порошенка.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Экономическую правду.
"Журналісти встановили, що Порошенко в жовтні 2104 року утворив Prime Asset Partners Limited - компанію на Британських Віргінських островах (BVI), яка створила CEE Confectionery Investments Limited - компанію на Кіпрі, а кіпрська компанія створила Roshen Europe BV - компанію в Нідерландах.Прі цьому самі ж журналісти в своєму розслідуванні заявляють, що документи Asset Partners Limited, створеної Порошенко на BVI, були спрямовані Ротшильдам", - пише він.
"В результаті автори розслідування звинувачують Порошенка в тому, що він не передав "Рошен" в сліпий траст, а також ухилився від сплати податків в Україні. Про затвердження - це брехня. Більше того, цим же журналістам нічого не вартувало в цьому самим розібратися. З використанням відкритих українських реєстрів нескладно простежити, що у відкритого акціонерного товариства "Київська кондитерська фабрика "Рошен" два акціонери, які володіють майже 100% акцій - це дочірнє підприємство "кондитерська корпорація "Рошен" (73,4772% акцій), і ТОВ "Центрально-європейська кондитерська компанія" (23,5464% акцій)", - вважає Родзинський.



"Дочірнє підприємство "Кондитерська корпорація "Рошен" на 100% також належить ТОВ "Центрально-європейська кондитерська компанія". ТОВ "Центрально-європейська кондитерська компанія" на 85% належить нідерландській ROSHEN EUROPE BV, кінцевим беніфіціари якої зазначений президент України Петро Порошенко. Переконатися в цьому можна легко, потрібно ввести коди українських підприємств у відкритий реєстр Мін'юсту і ви самі побачите цю інформацію", - додав він.



"Таким чином, ми легко встановили, що Порошенко продав нідерландській ROSHEN EUROPE BV - 85% свого статутного капіталу ТОВ "Центрально-європейська кондитерська компанія", яка контролювала його кондитерську фабрику "Рошен". Оскільки частина, що належить Порошенкові, в статутному капіталі в ТОВ "Центрально-європейська кондитерська компанія" була продана за номінальною вартістю, то податкові зобов'язання у Порошенка виникнути не могли, що спростовує твердження журналістів про нібито ухилення від сплати податків в Україні. Ці звинувачення тим абсурдніші, що фактично Порошенко переклав фабрику зі своєї української кишені в свою ж нідерландську - сплата податків на цій, чисто технічній операції, була б дивною", - продовжив юрист.
"Правда, можна з упевненістю стверджувати, що ВАТ "Київська кондитерська фабрика "Рошен", як платила податок на прибуток, ПДВ та інші податки в Україні, так і буде продовжувати їх платити. Більш того, якщо її чистий прибуток буде розподілятися між акціонерами, то перед тим, як ці гроші відправляться в Нідерланди, всі податки в Україні з них так само будуть сплачені - такий Закон і обійти його ніяк не можна, навіть президенту", - заявив він.
"Оскільки Ротшильди не можуть взяти в управління українські корпоративні права, то нерозумно було б вимагати, щоб Порошенко платив високі податки в Європі і не використав законні можливості для їх зниження", - додав Анатолій.
"Європейське податкове законодавство таке, що після сплати всіх податків в Україні дивіденди, відправлені з України до Нідерландів, з Нідерландів на Кіпр, а з Кіпру в BVI, більше не будуть обкладатися податком в Європі. Законодавство, що діє на Британських Віргінських Островах (BVI), майже нічим не відрізняється від англійського. Судові спори розглядаються у Високому суді Лондона, що і дозволило Порошенкові передати акції його BVI компанії Prime Asset Partners Limited в сліпий траст Ротшильдам. Сама передача вдає із себе просте підписання договору, після чого акції BVI компанії Порошенка, що володіє через ланцюжок фірм фабрикою "Рошен" в Україні, фізично направляються Ротшильдам, що і було встановлено журналістами", - пише Родзинський.
"Після цього Порошенко вже не може мати до цих акцій ніякого відношення, не може керувати бізнесом, оскільки не має самих акцій, всі повноваження з управління фабрикою знаходяться у Ротшильдів. А Порошенко, згідно з українськими реєстрами, залишається бенефіціаром, тобто отримує прибуток, якщо він буде, від діяльності фабрики, але не може управляти самою фабрикою. Подібне розмежування інтересів загальновизнано і вважається достатнім для політичних діячів в будь-якій країні Європи, США", - вважає він.
"Репутація Ротшильдів гарантує, що правила будуть неухильно дотримуватися. Що стосується відсутності в декларації у Порошенка акцій на 1000 доларів його BVI компанії Prime Asset Partners Limited, то згідно з усталеною практикою, такі акції просто не оплачуються при створенні компаній. Їх вартість - "нуль" . Часто цей "нуль" місцевий юрист, що оформляє компанію, технічно дарує її власнику, відповідно "нуль" не може бути внесений в українську декларацію", - додав юрист.
"І останнє, як ми вже з'ясували, будь-який розподіл прибутку від української фабрики Рошен неможливий без сплати податків в Україні. Якщо ж Ротшильди все-таки знайдуть покупця на фабрику Порошенка, то сплата податків в Україні від її продажу залежить від того, чи будуть покупцеві продані акції BVI компанії Prime Asset Partners Limited - в цьому випадку Президент заплатить 17% від суми продажу", - поділився Родзинський.
"Якщо ж будуть продані акції кіпрської компанії CEE Confectionery Investments Limited, тоді всі гроші отримає офшорна BVI компанія Prime Asset Partners Limited, і вони не можуть бути оподатковані в Україні", - резюмував він.
Нагадаємо, в Національному антикорупційному бюро заявили, що розслідувати офшорні справи президента України Петра Порошенка не зможуть.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?