На Сицилії почалося раптове виверження вулкану Етна — перші відео
Категорія
Світ
Дата публікації

На Сицилії почалося раптове виверження вулкану Етна — перші відео

На Сицилії почалося раптове виверження вулкану Етна — перші відео
Джерело:  online.ua

На Сході острову Сицилія почалося видовищне виверження вулкану Етна. Науковці зареєстрували перші ознаки цієї події ще напередодні у вівторок, 16 лютого. Наразі світові та європейські медіа вже оприлюднили низку відеороликів, що демонструють вогняні викиди й клуби диму, що виходять з горловини. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на відео та ANSA.

За даними медіа, попіл і дим викидається на висоту понад один кілометр. Підвищену активність вулкану виявили у Національному інституті геофізики та вулканології близько 16:10 у вівторок.

Наразі через потужне виверження тимчасово припинив роботу аеропорт міста Катанія.

Нагадаємо, Етна станом на сьогодні — найбільший вулкан європейського континенту, що залишається дієвим. Його виверження відбуваються регулярно, останнє з них зареєстрували буквально нещодавно — у 2018 році.

Виверження сицилійського вулкана мали великий вплив на регіон упродовж тисячоліть. Перше з цих явищ вдалося довести принаймні близько 13 століття до нашої ери.

У 4-му столітті до нашої ери надзвичайно потужне виверження зупинило вторгнення карфагенського війська, яке загрожувало захопити міста Сиракузи та згадану Катанію. Ще через три сотні років наслідки виверження відлунали навіть у Римі — дим і попіл буквально “закоптили” білі будівлі Вічного міста, а також деструктивно вплинули на врожай у регіоні.

У Середньовіччя виверження Етни могли призводити до тисяч жертв серед мешканців Сицилії, які не могли передбачити лихо та вчасно уникнути його. Також вони інколи впливали на місцевий ландшафт.

У сучасності кожне виверження приводить до паузи в роботі аеропорту Катанії. Попіл і дим створюють справжню загрозу для пілотування.

Як повідомляв ONLINE.UA, упродовж останніх двох тисяч років історія людства зазнавала впливу, зокрема, активних вулканів. Раніше науковці вважали такий вплив набагато меншим, ніж з’ясувалося нещодавно.
Вулканічна активність прямо впливала на зміни температури. Виверження вулканів — це причина викидів у повітря сірки й попелу, вони досягають стратосфери й закривають поверхню від сонячних променів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?