На Сонці стався найпотужніший спалах за останні чотири роки
Категорія
Технології
Дата публікації

На Сонці стався найпотужніший спалах за останні чотири роки

На Сонці стався найпотужніший спалах за останні чотири роки
Джерело:  online.ua

На Сонці стався найпотужніший за останні роки спалах класу Х1. Він став першим в новому сонячному циклі і привів до короткочасного відключення радіозв'язку на Землі.

Джерело: NASA

В Solar Dynamics Observatory уточнили, що потужний спалах на Сонці було зафіксовано 3 липня. Він тривав близько 16 хвилин і став повною несподіванкою для вчених, які не прогнозували поки що пробудження Сонця з спокійного стану.

Керуючою Центру прогнозування космічної погоди США (SWPC) повідомив, що в момент сонячного спалаху на якийсь час в лабораторії відмовили всі його прилади. Він зізнався, що вперше став свідком такого вкрай рідкісного явища.

Експерти після аналізу розповіли, що спалах на Сонці відноситься до рідкісного для таких подій імпульсного типу, коли спалахова енергія вивільняється майже миттєво, у вигляді одного потужного вибуху короткою тривалістю. Вони пояснили, що спалах став наслідком дуже різкого зростання сонячної активності - за добу до нього на Сонці сталося близько 10 спалахів (3 спалахи рівня M, і кілька слабких спалахів класу C).

Спалах на Сонці класу X 3 липня 2021 року - фото NASA

Повністю розібратися в причинах раптового сонячного спалаху немає можливості, так як він стався на самому краю видимого сонячного диска. Але це місце розташування є вдалим для нашої планети, так як повністю виключає ризики потрапляння на Землю важких сонячних частинок або приходу хмар сонячної плазми.

Спалахи на Сонці в найближче десятиліття

Зазвичай рівень спалахової активності на Сонці постійно підвищується і падає з періодичністю приблизно в 11 років. Останні кілька років вчені стали фіксувати порушення цієї закономірності. Для передостаннього і поточного циклу сонячної активності були характерні вкрай низьке число плям і спалахів. Такі аномалії можуть свідчити про фундаментальні зміни в роботі надр світила.

Потужний спалах класу Х 3 липня став першимв новому сонячному циклі. Вчені попереджають, що найближчим часом нас чекають нові потужні викиди. Вони нагадують, щов минулому циклі було 49 спалахів, та деякі пройшли повз Землю, але в новому циклі їх буде набагато більше.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?