NASA показало останні 25 років життя Сонця в одному відео
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

NASA показало останні 25 років життя Сонця в одному відео

NASA показало останні 25 років життя Сонця в одному відео
Джерело:  online.ua

Агентство NASA опублікувало довгоочікуване відео, в якому зібрані унікальні кадри Сонця, зроблені космічною обсерваторією SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) протягом останніх 25 років. За словами астрономів, 2 грудня космічному апарату SOHO виповнилось 25 років. Його вперше запустили у 1995 році, розраховуючи на те, що він пропрацює лише 2 роки. Головним завдання пристрою було спостереження за сонячним вітром та викидами корональної маси, однак ця місія виявилась настільки успішною, що ЄКА і НАСА вже кілька разів продовжували їй життя. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на Universe Today.

"У червні 1998 року, місія ледь не зірвалася через маневр космічного корабля. Контакт з апаратом втратили. Інженери та наукові групи працювали три місяці, але все ж зуміли знайти SOHO і продовжити його роботу. Всі інструменти витримали екстремальні температури після відключення електроенергії. Це була одна з найдраматичніших операцій з порятунку в космосі і поступалася лише Аполлону 13", — йдеться в повідомленні.

За словами астрономів, через місяць після того, як апарат повернувся до роботи, всі три його стабілізуючі гіроскопи вийшли з ладу. Команді довелося розробити нове програмне забезпечення, яке змогло керувати SOHO без допомоги гіроскопів. Після цього космічний корабель знову повноцінно запрацював.

Які відкриття вдалося зробити SOHO:

  • перші зображення конвективної зони зірки і структури сонячних плям під поверхнею;

  • найбільш докладні і точні вимірювання температурної структури, внутрішнього обертання і газових потоків всередині зірки;

  • Відкриття нових динамічних сонячних явищ, таких як корональні хвилі і сонячні торнадо;

  • Революція в здатності прогнозувати космічну погоду;

  • Моніторинг впливу змін сонячної активності на клімат Землі.

Що важливо розуміти, завдяки даними SOHO вченим вдалося написати та захистити 6000 наукових робіт. До 25-річчя апарату астрономи вирішили змонтувати унікальне відео, де зібрали яскраві кадри активності Сонця протягом останніх років.

Як повідомляв ONLINE.UA, китайська безпілотна місія виявила на Місяці невідому речовину.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?