На Сонці стався сильний спалах — як він вплине на Землю
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

На Сонці стався сильний спалах — як він вплине на Землю

На Сонці стався сильний спалах — як він вплине на Землю
Джерело:  online.ua

У понеділок, 1 травня, на Сонці стався помірний сильний спалах. Він може викликати магнітні бурі на Землі.

Джерело: The Watchers

Чим загрожує спалах на Сонці

Як повідомляється, спалах тривав близько 11 хвилин. Подія почалася о 13:02 і закінчилася о 13:13 UTC.

Викиду корональної маси вчені не зареєстрували, проте Земля все одно може опинитися під ударом, тому що в цьому ж районі трохи пізніше стався ще один сонячний спалах.

Вплив на Землю очікується приблизно через 2-3 дні.

Центр прогнозування космічної погоди прогнозує 40-відсоткову ймовірність виникнення середніх сонячних спалахів протягом 48 годин, а ймовірність найбільших спалахів оцінюється в 5%.

Очікується, що параметри сонячного вітру збільшаться до 3 травня.

Сонце незабаром досягне свого максимуму

Сонячні цикли зазвичай тривають 11 років, а сонячний максимум припадає приблизно на середину кожного циклу. Останній сонячний максимум стався між 2012 і 2014 роками і був особливо слабким – одним із найменших приблизно за 100 років. Отже, космічна погода була загалом слабшою, ніж зазвичай.

Проте цей майбутній сонячний максимум, здається, може повернутися до середніх значень. Це означає, що ми можемо побачити більший вплив на космічну погоду та відповідні можливі наслідки.

Сонячна активність виникає в першу чергу через бурхливі рухи плазми всередині Сонця, яка створює та змінює магнітне поле Сонця. Повідомляється, що магнітне поле Сонця досягає піка сили під час сонячного максимуму, що спричиняє збільшення таких подій, як сонячні спалахи та викиди корональної маси.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?