НАБУ звинуватило Кабмін у спробі знищення бюро
Категорія
Україна
Дата публікації

НАБУ звинуватило Кабмін у спробі знищення бюро

НАБУ звинуватило Кабмін у спробі знищення бюро
Джерело:  online.ua

В Національному антикорупційному бюро звертають увагу українців та міжнародної спільноти на те, що проєкт закону авторства українського уряду відкриває можливості для повного перезавантаження інституції та позбавлення її інституційної незалежності. За словами представників бюро, які проаналізували законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність з вимогами Конституції України", там можна помітити низку ключових загроз, "наслідком втілення яких стане втрата реальної спроможності НАБУ протидіяти та викривати топкорупцію в Україні". Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт  НАБУ.

Як стверджують в НАБУ, "контрольний пакет" голосів у складі конкурсної комісії з відбору директора бюро фактично отримує Кабінет міністрів, який, окрім трьох представників від себе, призначає ще трьох зі списку, поданого донорами. Однак остаточне рішення – за урядом, вищу ланку якого становлять особи, підслідні НАБУ.

"Остаточне рішення щодо складу комісії зовнішнього контролю з проведення щорічної незалежної оцінки (аудиту) також повністю віддається Кабінету міністрів. Зміна статусу НАБУ – з правоохоронного на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом — тягне за собою питання вирішення трудових взаємин зі співробітниками НАБУ, яких відібрано на посади за результатами відкритого конкурсу", - йдеться в повідомленні.

На думку представників бюро, реорганізацію можуть використати як привід для зміни кадрового складу.

"Отже, замість консолідації зусиль у боротьбі з топкорупцією, ми вкотре стали свідками чергового об’єднання владного ресурсу задля боротьби з НАБУ. Проте все ж не полишаємо надій на готовність до конструктивної дискусії, вже у Верховній Раді, та ухвалення зваженого рішення на користь суспільства. Зі свого боку НАБУ готове долучитися до цієї дискусії", - додають в бюро.

Варто зазначити, що Центр протидії корупції також переконаний, що Кабінет міністрів просто хоче призначити "ручного" директора НАБУ.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше НАБУ назвало причини провалу судів над Вовком з ОАСК.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?