Надійшла пропозиція - Разумков зробив важливу заяву щодо ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

Надійшла пропозиція - Разумков зробив важливу заяву щодо ОРДЛО

Надійшла пропозиція - Разумков зробив важливу заяву щодо ОРДЛО
Джерело:  interfax.com.ua

Пропозиція члена команди українського лідера Володимира Зеленського і глави делегації в ТКГ від офіційного Києва Леоніда Кравчука про зміну постанови про проведення місцевих виборів в Україні, в тому числі і ОРДЛО, надійшло на розгляд Верховної Ради 21 серпня. Його розглянуть депутати, але після детального обговорення в комітетах. Про це повідомив спікер ВРУ Дмитро Разумков 23 серпня на брифінгу журналістам. Голова парламенту при цьому не впевнений, що нардепи підтримають ідею Кравчука, який погодився з вимогами команди російського президента Володимира Путіна і підтримуваних ним бойовиків ОРДЛО. Разумков вважає, що крім глави делегації в ТКГ, необхідно вислухати і позицію представників інших органів державної влади, які відповідають за мирне врегулювання війни на Донбасі, зокрема керівника Офісу президента Андрія Єрмака. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Я скажу свою позицію, яку я чув у тому числі і від багатьох українських високопосадовців: вибори - це дуже правильно, вибори потрібно проводити на тій території, на якій це можливо. Я вважаю, що це виняткове право громадянина за Конституцією. Однак є деякі обмеження: вибори повинні бути виборами. Вони повинні бути демократичними, вони повинні представляти інтереси всіх громадян, які живуть на тій чи іншій території: подобається нам їх вибір чи ні. Головне - вибори повинні відповідати європейським нормам і такими, які не ставитимуть під загрозу життя і здоров'я наших співгромадян", - заявив Разумков.

Спікер Верховної Ради нагадав, що аналогічної позиції дотримується і президент України Володимир Зеленський, який не бачить можливості провести вибори на тимчасово окупованих територіях, поки там перебувають російські війська і контрольовані Кремлем бойовики. Разумков підкреслив, що поки не може говорити про позицію профільного комітету з цього приводу, але сам він не розуміє, як можна провести вибори в ОРДЛО.

"В будь-якому випадку Верховна Рада буде діяти в інтересах усіх громадян України, але з огляду на ті специфічні обставини, які дозволяють або не дозволяють проводити вибори на тих чи інших територіях", - запевнив Разумков.

Голова парламенту додав, що найближчим позачергове засідання Верховної Ради відбудеться 25 серпня на вимогу Зеленського. На порядку денному питання підвищення мінімальної заробітної плати до 5 тисяч гривень. Також парламент розгляне питання щодо так званих портфельних гарантіям, і інші чотири питання - це ратифікації, запропоновані президентом і Кабінетом міністрів.

Як відомо, наступна сесія парламенту розпочнеться 1 вересня. Ключовим питанням на ній буде держбюджет України на 2021 рік - до 15 вересня, як Кабінет міністрів вже має подати проект бюджету до Верховної Ради. Разумков сподівається, що парламентарії ретельно попрацюють і приймуть його вчасно, а не як в минулому році "під ялинку". Ще одним важливим питанням майбутньої сесії стануть місцеві вибори, які заплановані в Україні на 25 жовтня.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Зеленського погодилася з пропозиціями Росії по Донбасу, в зв'язку з чим Кравчук направив до парламенту відповідну пропозицію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?