Надзвичайна ситуація та надзвичайний стан: Київська ОДА пояснила різницю
Категорія
Політика
Дата публікації

Надзвичайна ситуація та надзвичайний стан: Київська ОДА пояснила різницю

Надзвичайна ситуація та надзвичайний стан: Київська ОДА пояснила різницю
Джерело:  online.ua

На території Київської області від середи, 18 березня, ввели режим надзвичайної ситуації у зв'язку з пандемією коронавірусу COVID-19. Міська влада виступила з поясненнями щодо особливостей цього статусу. Про це повідомляє ONLINE.UA, посилаючись на обласну державну адміністрацію.

За даними пресслужби, надзвичайна ситуація відзначається порушенням нормальних умов життя людей внаслідок катастроф, аварій, епідемій або ж інших деструктивних подій. Вона супроводжується (або може супроводжуватися) збитками, жертвами.

Надзвичайний стан ОДА пояснила як особливий режим у всій країні чи регіоні. Його можуть ввести через надзвичайні ситуації, які завдають шкоди жителям чи загрожують їхньому життю. Такими ситуаціями можуть бути катастрофи, спроби повалення державного строю. Він передбачає надання командуванню та владі повноважень, які необхідні для збереження безпеки населення. Це може супроводжуватися тимчасовим обмеженням конституційних прав і свобод українців.

"Головна відмінність надзвичайного стану від надзвичайної ситуації в тому, що під час надзвичайного стану функції управління всіма державними органами, всіма підприємствами переходять до відповідних органів. Також, при введенні надзвичайного стану є обмеження прав людини. При надзвичайній ситуації таких обмежень немає", - підкреслила Київська ОДА.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Кабінеті міністрів розроблять законопроєкт, за яким президенту Володимиру Зеленському нададуть повноваження вводити надзвичайний стан в Україні. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, розробкою займеться Міністерство юстиції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?