Нафтогаз готовий відмовитися від позову проти Газпрому: в Росії відреагували
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нафтогаз готовий відмовитися від позову проти Газпрому: в Росії відреагували

Нафтогаз готовий відмовитися від позову проти Газпрому: в Росії відреагували
Джерело:  Коммерсант

"Нафтогаз" готовий відмовитися від нового позову проти "Газпрому", якщо буде укладено довгостроковий контракт на транзит російського газу через Україну в рахунок погашення заборгованості за рішенням минулого Стокгольмського арбітражу, яка становить близько 3 млрд доларів. У російській Раді федерацій вже відреагували на пропозицію. Там запропонували дочекатися результатів переговорів Путіна і Зеленського в Парижі, повідомляє ONLINE.UA.

"Завершили черговий раунд переговорів з "Газпромом" в контексті тристоронніх переговорів по транзиту газу. Нагадаю, Європейська комісія попросила сторони обговорити врегулювання питань минулого і поточного Стокгольмського арбітражу, оскільки "Газпром" включає це в "пакет" для переговорів по транзиту. Саме це ми і зробили", - повідомив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко в соцмережі.

Він уточнив, що Україна готова на компроміс. За словами Вітренко, компанія готова розглядати можливість отримання газу від "Газпрому" в рахунок погашення заборгованості за рішенням минулого Стокгольмського арбітражу на суму близько 3 млрд доларів.

"Ми також готові відкликати свої позовні вимоги в новому арбітражі, але тільки якщо буде укладено довгостроковий контракт на транзит, який буде покривати всі витрати, і якщо "Нафтогазу" буде компенсовано невиконання "Газпромом" своїх зобов'язань за поточними контрактами. І тут, як ви самі бачите, у нас теж конструктивна позиція - покрийте витрати, навіть без економічних прибутків, і ми не будемо судитися", - додав Вітренко.

Перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров різко відреагував на пропозицію Вітренко. Він вважає зарахування нових поставок в рахунок боргу, який Стокгольм присудив на користь України, "неправильним". Джабаров впевнений, що відповідну пропозицію бути відкинуто "Газпромом".

При цьому російський сенатор запропонував почекати результатів переговорів російського президента Володимира Путіна і українського лідера Володимира Зеленського в Парижі.

"Я думаю, в ході цієї зустрічі, коли відбудеться бесіда Путіна з Зеленським тет-а-тет, будуть обговорюватися ці питання. Я навіть не сумніваюся, що російська сторона прийме абсолютно правильне рішення", - уклав Джабаров.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" виплатити "Нафтогазу" майже 3 млрд доларів за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Російська сторона наполягає, щоб Україна відмовилася від цього боргу, без чого відмовляється укладати новий договір про транзиту газу, термін для укоадення якого закінчується 13 грудня.

"Газпром" вважає, що необхідними умовами продовження діючого контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів. "Нафтогаз" ці умови вважає неприйнятними.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв попередив всіх українців, що в ситуації, що склалася з транзитом газу, після 31 грудня 2019 є кілька варіантів розвитку подій: позитивний, негативний і проміжний.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?