«Нафтогаз» презентував нову стратегію видобутку газу в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

«Нафтогаз» презентував нову стратегію видобутку газу в Україні

«Нафтогаз» презентував нову стратегію видобутку газу в Україні

НАК «Нафтогаз» змушений переглянути існуючу стратегію розвитку 20/20. Вона передбачала збільшення видобутку природного газу до 2020 року до 20 мільярдів кубометрів на рік. Як заявив керівник газового дивізіону НАК Андрій Фаворов, її неможливо виконати. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « Економічну правду ».

Презентуючи нові плани по розвитку «Укргазвидобування», Фаворов пояснив, що стратегія 20/20 передбачала, що до 2020 року споживання газу в Україні суттєво скоротиться – з 32 до 27 млрд кубів. Цього не сталося.

«Наші родовища – це вичавлений лимон. Ми бурили нові родовища, але у нас природне падіння видобутку на 1,5 млрд кубів газу на рік, оскільки 75% наших родовищ виснажені на 87%», – розповів керівник управління «Нафтогазу».

За словами Фаворова, якби не постійне введення в експлуатацію нових родовищ, щорічний видобуток міг би впасти до 11-11,5 млрд кубометрів газу на рік. Падіння вдалося уникнути, в тому числі, через інвестування в модернізацію інфраструктури компанії. На це було витрачено майже 40 млрд гривень.

Нова стратегія «Нафтогазу» полягає у зменшенні ризиків при бурінні нових родовищ. Це необхідно, щоб збільшити ймовірність вдалого буріння.

«Так ми не збільшимо видобуток, але збільшимо прибутковість компанії», – заявив Фаворов.

До нової стратегії входить:

  • підтримка базового видобутку газу, розвиток існуючої інфраструктури і робота з найбільш ефективними свердловинами;

  • обмеження буріння вибором тільки кращих свердловин-кандидатів, де компанія буде впевнена в поверненні інвестицій;

  • впровадження діджиталізаціі на родовищах і оновлення ІТ-інфраструктури системи видобутку для оптимізації витрат;

  • збільшення видобутку рідких вуглеводнів;

  • залучення світових галузевих компаній до співпраці на виснажених нетрадиційних або великих родовищах: контракти щодо збільшення видобутку, угоди про розподіл продукції.

За інформацією «Нафтогазу», протягом 2018 року в Україні було видобуто 21 млрд кубів газу. Це на 500 млн більше (+2%), ніж в попередньому році. Але з цієї цифри державне підприємство «Укргазвидобування» видобуло лише 15,5 млрд кубів або 73,8% від загального обсягу видобутку в Україні.

Нагадаємо, що сьогодні «Нафтогаз» знову оголосив про зниженн я ціни для газ для населення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?