Нафтогаз різко підвищив ціни на газ для населення - перші подробиці
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нафтогаз різко підвищив ціни на газ для населення - перші подробиці

Нафтогаз різко підвищив ціни на газ для населення - перші подробиці
Джерело:  online.ua

27 серпня офіційно стало відомо, що НАК "Нафтогаз України" різко підвищила вартість газу для населення за річним контрактом на 10% - з 4,73 гривні до 5,24 гривні за кубічний метр. Варто звернути увагу на те, що в рамках місячного контракту у вересні ціна на газ зросла на 45% - з 2,59 грн до 4,7 грн за куб. м. За словами трейдерів, ціна індексного контракту з прив'язкою до нідерландського хабу TTF на вересень становила 5,4 грн за куб. м. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт української компанії.

"Зростання цін обумовлено підвищенням вартості газу на європейських газових хабах, яке традиційно відбувається напередодні опалювального сезону. Разом з тим, цього року збільшення цін є відносно помірним, враховуючи великі запаси газу в українських підземних сховищах газу", - розповідають в НАК.

За словами представників "Нафтогазу", тариф "Річний" допомагає застрахуватися від зростання цін на газ в період високих цін (опалювальний сезон). Окрім того, наголошується, що всі охочі можуть зафіксувати ціну газу на 12 місяців і платити за блакитне паливо рівними частинами впродовж року.

"Перед переходом на тариф "Річний" для клієнта буде розрахований рекомендований річний об’єм споживання газу - або на основі історичних даних за останні 12 місяців, або на основі споживацького профілю (тільки газова плита; газова плита і бойлер; котел та/або газова плита, бойлер)", - повідомляє пресслужба НАК "Нафтогазу".

Варто звернути увагу на те, що з 1 серпня в нашій країні офіційно запрацював ринок газу для населення, в якому клієнт сам може обирати постачальника залежно від ціни та сервісу. Що важливо розуміти, українців після запуску ринку чекають дві принципові зміни. По-перше, відтепер населення може вільно змінювати постачальника — як відомо, це можна було робити ще з 2015 року, проте раніше регульована ціна майже завжди була нижчою за ринкову. По-друге, ціна на газ відтепер буде ринковою. Як відомо, в Україні в останні роки існували дві ціни на газ. Ринкова ціна діяла для промисловості, вона залежить від котирувань на європейських хабах і встановлюється щомісяця. Для населення діяв вже згаданий механізм PSO, який в останні роки декілька разів змінювався.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна та ФРН нарешті змогли домовитися  про започаткування енергетичного партнерства між двома країнами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?