Найбільший провал. Експерти назвали головну помилку Ізраїля після нападу ХАМАС
Категорія
Світ
Дата публікації

Найбільший провал. Експерти назвали головну помилку Ізраїля після нападу ХАМАС

Моссад, розвідка Ізраїля
Джерело:  Bloomberg

Інформаційна агенція Bloomberg, яка поспілкувалася з багатьома політиками та експертами, дійшла висновку, що неочікуваний напад терористів ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня може стати одним з найбільших провалів ізраїльської розвідки з часів війни Судного дня 1973 року.

Ізраїль виявився не готовим до нападу терористів

Журналісти звертають увагу на те, що напад палестинських бойовиків включав в себе десятки інфільтраційних операцій на суші і на морі, а також ракетні обстріли.

Що важливо розуміти, насправді це була надскладна спланована атака, яка передбачає таке планування і координацію, яку б не могли не помітити ізраїльські розвідники.

Попри те, що влада країни доволі довго говорила про те, що терористи ХАМАС готуються до нападу, час і масштаби нападу, ймовірно, застали прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу зненацька.

Ізраїль та його партнери мають намір з’ясувати, хто насправді винен у тому, що країна виявилася не готовою до нападу бойовиків.

Мене шокує, що вони змогли це зробити, і Ізраїль або Сполучені Штати не звернули на це уваги… Непідготовленість, відсутність військ уздовж кордону, відсутність паркану вздовж кордону, за який вони заплатили мільйони шекелів, - поділився своєю думкою з цього приводу колишній посол США в Ізраїлі і член Ради з міжнародних відносин Мартін Індик.

Розвідка Ізраїлю не змогла попередити про напад ХАМАС

Журналісти звертають увагу на те, що цей масштабна атака ХАМАС відбулася через 50 років після того, як Ізраїль не зміг запобігти несподіваному нападу, яку Єгипет і Сирія здійснили під час єврейського свята Йом Кіпур (Судного дня).

Тодішній провал розвідки став причиною створення спеціальної комісії, яка мала на меті з’ясувати, хто насправді винен у тому, щоб напад не змогли попередити.

Що цікаво, офіційний Тель-Авів стверджує, що поки занадто рано говорити про те, що пішло не так, а також закликає ЗМІ утриматися від порівнянь з 1973 роком.

Реальна проблема полягає в тому, що ізраїльтяни не вірили, що ХАМАС ризикне прорвати кордон… Відсутність достатніх ізраїльських сил в цьому регіоні була серйозною помилкою, - сказав Аарон Девід Міллер, старший науковий співробітник Фонду Карнегі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?