Нардепи підтримали новий тип військової служби, запропонований Зеленським
Категорія
Політика
Дата публікації

Нардепи підтримали новий тип військової служби, запропонований Зеленським

Нардепи підтримали новий тип військової служби, запропонований Зеленським
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді у вівторок, 30 березня, народні депутати провели голосування з приводу законопроєкту №3553, який вніс президент Володимир Зеленський. Він передбачає введення в Україні військової служби за призовом серед резервістів в особливий період, який може тривати до 6 місяців. На випадок надзвичайного військового загострення чи масштабного порушення кордону мобілізацію проведуть за одну добу. Документ пройшов друге читання завдяки 256 голосам. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на засідання парламенту.

Згідно з інформацією розробників в уточнювальній документації, мета законопроєкту — вдосконалити організаційно-правові умови комплектування ЗСУ особовим складом високої кваліфікації у мирний та особливий періоди.

Перш за все говориться про приведення до стандартів НАТО системи військового обліку та діяльності місцевих органів військового управління. Зокрема, автоматизації багатьох процесів системи обліку та введення європейських принципів. Перший момент позитивно, як очікується, вплине на опір корупції.

У проєкті вказано створення територіальних центрів комплектування й соціальної підтримки у місцевих органах управління, осучаснення параметрів Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів (для цього створять спеціальну автоматичну інформаційно-телекомунікаційну систему “Оберіг”).

Резервісти зможуть користуватися відтермінуванням від призову за певними підставами, які характерні для військовозобов’язаних під час мобілізації.

У разі порушення призовниками, резервістами, військовозобов’язаними правил обліку передбачається штраф у 30-50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян та 50-100 за повторне порушення (510-850 та 850-1700 гривень відповідно).

За ухилення від служби в період мобілізації чи в умовах так званого особливого періоду порушнику загрожуватиме ув’язнення від 3 до 5 років. Ухилення від військового обліку після попередження військового комісару передбачатиме штраф від 300 до 500 НМДГ чи виправні роботи до 2 років.

Як повідомляв ONLINE.UA, Комітет з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради схвалив законопроєкт № 5123-1, який передбачає введення відповідальності за продаж і доставку лікарських засобів неповнолітнім особам. Він рекомендує парламенту прийняти його за основу і тим самим затвердити штрафи за продаж ліків дітям до 14 років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?