Нардепка оприлюднила висновки ТСК щодо "вагнерівців"
Категорія
Україна
Дата публікації

Нардепка оприлюднила висновки ТСК щодо "вагнерівців"

Нардепка оприлюднила висновки ТСК щодо "вагнерівців"
Джерело:  online.ua

Затримка із підготовкою документів для екстрадиції членів російської ПВК Вагнера з Білорусі могла негативно вплинути на результат спецоперації. Такого висновку дійшла ТСК Ради, яка займається питанням згаданої приватної військової компанії. Про вплив Офісу Генпрокурора на операцію розповіла голова Тимчасової слідчої комісії Мар’яна Безугла.

Джерело: Facebook глави ТСК

Чиновниця констатує, що Офіс Генерального прокурора зробив усе необхідне для екстрадиції затриманих найманців з території Республіки Білорусь. Але також наводить аргументи не на користь відомства.

“Підготовка відповідних документів для екстрадиції розпочалася вже після того, як найманці були затримані у Білорусі, що призвело до втрати часу та могло негативно вплинути на результати спроб екстрадиції в рамках механізмів міжнародно-правового співробітництва для притягнення цих осіб до відповідальності”, - сказала Безугла.

Сьогодні Безугла також оприлюднила проміжний звіт ТСК, в якому міститься пункт роз’яснення щодо можливого витоку інформації / «зриву» згаданої спецоперації щодо затримання “вагнерівців”.

“ТСК констатує, що в Російській Федерації та Республіці Білорусь могли знати про окремі процеси, які відбувались в ході реалізації першого розвідувального та другого активного заходів українських спецслужб”, - йдеться у звіті.

ТСК рекомендує направити до Інтерполу дані щодо російських найманців

У документі ТСК рекомендує направити до Інтерполу та відповідних органів державпартнерів усі отримані нові дані щодо російських військових, найманців, 8 співробітників спецслужб та розвідки, які брали / беруть участь в активних заходах та (або) у війні проти України й інших держав.

ГУР провела 2 тис «співбесід» з потенційними учасниками бойових дій

Нагадаємо, розвідувальний захід української сторони щодо встановлення осіб, причетних до російських приватних військових компаній та які могли брати участь в бойових діях на Сході України, тривав з 2018 по 2020 рік. Під час спецопераціє українські розвідка застосовувала подібний до ПВК візуальний інструментарій. Йдеться про створення схожого сайту з використанням схожої символіки.

ГУР Міноборони провела в межах цієї операціє близько 2 тис «співбесід» з потенційними (передбачуваними) учасниками бойових дій. З них відібрали 500 осіб, які становили оперативний інтерес для Служби безпеки. З них ідентифікувати вдалось 396 осіб.

“Обговорення з найманцями їхнього переміщення було складовою легендування в ході проведення розвідувального заходу, використовувалось для «виманювання» інформації (документів) і на той час не передбачало фактичної реалізації», - розкривають деталі спецоперації, яку ТКГ у згаданому звіті називає розвідувальним заходом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?