NASA розповіло про суперкомп'ютер, завдяки якому полетить на Місяць
Категорія
Технології
Дата публікації

NASA розповіло про суперкомп'ютер, завдяки якому полетить на Місяць

NASA розповіло про суперкомп'ютер, завдяки якому полетить на Місяць
Джерело:  online.ua

Американське аерокосмічне агентство NASA продемонструвало суперкомп'ютер Aitken, за допомогою якого й буде здійснена місія Artemis. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Engadget.

Масштабне обладнання відзначається не тільки своєю потужністю, а й екологічністю. Показник обчислювальних можливостей в теорії досягає 3,69 петафлопса. Це можливо завдяки 46 080 ядер та 1 150 вузлів.

Основою для комп'ютера служить масштабована кластерна система HPE SGI 8600, яка сама базується на процесорах Intel Xeon. Обсяг накопичувачів у сумі складає 221 терабайт.

Aitken використовує модульну конструкцію, що харчується меншим обсягом електроенергії у порівнянні з його "родичами" за класом.

За журналістською інформацією, розробники скористалися концепцією Electra 2016 року під час створення суперкомп'ютеру.

Наразі відомо, що з обладнанням працюють близько 1500 науковців та інженерів. Як передбачається, одним з основних напрямків роботи стане проект Artemis - вирушення астронавтів на Місяць у 2024 році. Зокрема, комп'ютер можна використати для моделювання польоту.

Як повідомляв ONLINE.UA, згадана місія Artemis стане першим місячним проектом в астронавтиці за участю жінки. Щонайменш одна астронавтка NASA відправиться на земний сателіт 2024 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?