Настає поворотний момент - стало відомо, що готує Путін для Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Настає поворотний момент - стало відомо, що готує Путін для Донбасу

Настає поворотний момент - стало відомо, що готує Путін для Донбасу
Джерело:  Укрінформ

У команді російського президента Володимира Путіна продовжують масово роздавати громадянство і російські паспорти мешканцям Донбасу по самим спрощеними умовами з метою інтеграції ОРДЛО до складу Росії. У Кремлі, де хоч і відхрещуються від так званих "ЛНР" і "ДНР", запевняючи що Москві не потрібен Донбас як "своя" територія, готують для окупованих територій два сценарії і вже скоро будуть вибирати долю Донбасу, так як настає поворотний момент. Що готує Путін для Донбасу, розповів директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Олександр Литвиненко, який виступив в якості основного доповідача від України під час спільного засідання Форуму безпекового співробітництва та Постійної Ради ОБСЄ, передає ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

"Росія реалізує масштабну програму інтеграції окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) до складу Російської Федерації. Насправді ми наближаємося до поворотного моменту, коли Росія буде вибирати один з двох основних сценаріїв. Або "абхазький", коли ці нелегальні формування можуть бути офіційно визнані, або як в Нагірному Карабасі, де бойові дії низької інтенсивності тривають вже більше 30 років", - пояснив Литвиненко.

Він підкреслив, що Росія переслідує три мети окупації Донбасу. Зокрема, Путін намагається не допустити вступу України в НАТО і ЄС, утримати Україну в буферній зоні між Росією і Заходом, а також відновити і посилити російський вплив в Україні. Литвиненко нагадав, що Росія на початку 2014 року здійснила прямий і відвертий акт збройної агресії проти України, незаконно окупувавши територію українського Криму і Севастополя, а пізніше росіяни почали проксі-війну на Донбасі. Надалі РФ застосовувала всі можливі засоби для досягнення своєї мети в політичній, військовій, економічній, інформаційній та інших сферах. При цьому, підкреслив експерт, окупувавши Крим і почавши війну на Донбасі, Росія також завдала сильного удару по українській економіці.

"Слід зазначити, що через жорстку позицію Європейського Союзу і Сполучених Штатів Америки і введення санкцій проти Росії, політика РФ була значно трансформована, а військовий інструмент став менш активно використовуватися. Проте Росія продовжує війну на виснаження, як економічно, так і психологічно. Росія продовжує нарощувати свій військовий потенціал, в тому числі створюючи наступальні угруповання військ, які можуть бути використані проти України, але також в гіпотетичній війні з блоком НАТО. При цьому, окупований Крим використовується як логістична базу для російських операцій на Близькому Сході і на Балканах", - підсумував Литвиненко.

Нагадаємо, раніше представники Путіна заявили про намір взяти паузу в переговорах в нормандському форматі, поки Україна не внесе зміни до Конституції щодо особливого статусу Донбасу і не погодить з бойовиками ОРДЛО ще десятки законів. Офіційний Київ принципово дотримується своєї позиції по Донбасу і не збирається сідати за стіл переговорів з бойовиками, на чому наполягає Москва. Крім того, у Путіна застерігають Зеленського від планів вийти з Мінських угод, так як тоді не вдасться уникнути "гарячої фази" конфлікту на Донбасі. У Москві натякнули на те, що бойовики ОРДЛО відразу ж отримають наказ йти в наступ. Прессекретар Путіна при цьому зазначив, що Москва готова до такого сценарію, але якщо це станеться, то переговорної бази по Донбасу більше не залишиться, а нову створити буде надзвичайно складно.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Кремлі істерика через плани України по Донбасу. У Путіна вважають, що якщо Київ доб'ється зміни Мінських угод і розширення нормандського формату, то на Донбасі настане заморожений конфлікт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?