Наступна зупинка - Бабин Яр: КМДА прокоментувала перейменування станції метро Дорогожичі
Категорія
Україна
Дата публікації

Наступна зупинка - Бабин Яр: КМДА прокоментувала перейменування станції метро Дорогожичі

Наступна зупинка - Бабин Яр: КМДА прокоментувала перейменування станції метро Дорогожичі
Джерело:  online.ua

У Київській міській державній адміністрації підтвердили отримання ініціативи щодо перейменування станції метро "Дорогожичі" на честь трагічно звісного Бабиного Яру. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу столичного керівництва.

На думку авторів ідеї — Благодійного фонду "Меморіал Голокосту "Бабин Яр" та громадської організації "Марш пам’яті" - це стане актом поваги до усіх жертв нацистського злочину. Також у майбутньому на території Яру збудують Меморіальний центр з кількох частин — музейної, освітньої, науково-дослідної.

"Таким чином, перейменування станції метро спростить навігацію у місті для всіх, хто прагне відвідати це місце пам’яті, дізнатися більше про трагедію Бабиного Яру або вшанувати невинно вбитих, допоможе розкрити унікальність усієї місцевості та поширити знання про трагічні події, які тут відбулись", - процитували у пресслужбі позицію активістів.

Усі витрати з перейменування готовий взяти на себе Благодійний фонд. Питання внесли у порядок денний Комісії з питань найменувань, на наступне засідання - його дату ще не визначили.

"Якщо Комісія прийме позитивне рішення щодо перейменування, на офіційному порталі Києва розпочнеться електронне голосування, яке триватиме 2 місяці. Під час цього етапу всі мешканці міста зможуть проголосувати «за» чи «проти» такої ініціативи, або надати свою пропозицію", - додала КМДА.

Уже за підсумками цього голосування прийматимуть остаточне рішення.

Новину про ініціативу з перейменування дуже гостро сприйняли користувачі соціальних мереж. Вони розділилися на два протилежні табори - "за" й "проти".

"З усім згоден, але як уявлю: "Наступна зупинка — Бабин Яр" - дах зриває. Вибачте", - пише користувач Oleksandr Kramarenko.

Інші вважають, що замість будівництва повноцінного меморіалу київська влада нібито хоче вшанувати жертв трагедії "для галочки".

"Мене ніхто не питав, але я катеґорично проти. Замість того, щоб зробити музей/меморіял міжнародного рівня і вшанувати пам'ять як заведено у розвинених країнах, нам пропонують потанцювати на кістках для галочки", - стверджує Eliash Strongowski.

Деякі користувачі звернули увагу на тенденцію зі втратою гостроти теми під час щоденного згадування. Тобто, термін "Бабин Яр" ризикує перетворитися на повсякденну згадку в житті українців, а це неправильно.

"Вийде, що словосполучення "Бабин Яр" буде вживатися занадто часто і всує, поза всяким зв'язком з трагедією. Люди так влаштовані, що не можуть кожен раз згадувати про трагедію, коли механічний голос в метро оголошує станції. Від частого вживання всує асоціації стираються. А це останнє, чого в цій ситуації хотілося б допустити", - зазначає Vladimir Dubrovskiy.

Йому вторить Olga Bielkova: "У мене подвійне відчуття. З одного боку — хочу щоб кожен із нас знав гіркі деталі трагедії. Перечитала сама дуже багато літератури, намагалася зрозуміти причини та історичні деталі. З другого — я хочу, щоб Україна була відома іншим і нам самим не лише трагічними сторінками. І от тут у мене дилема — чи треба станцію метро так називати, чи іменем більш позитивної події. Сама не знаю, як правильно".

Як повідомляв ONLINE.UA, у вересні з нагоди річниці трагедії Бабиного Яру президент Володимир зеленський звернувся до українців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?