Наступник Путіна: хто може стати новим президентом РФ й чого від нього очікувати Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Наступник Путіна: хто може стати новим президентом РФ й чого від нього очікувати Україні

Наступник Путіна: хто може стати новим президентом РФ й чого від нього очікувати Україні
Джерело:  online.ua

Нещодавно українське видання OBOZREVATEL, посилаючись на дані своїх джерел у розвідці, повідомило про погіршення стану здоров'я російського диктатора – начебто після невдалого хірургічного втручання з видалення ракової пухлини Володимир Путін впав у кому. Спецслужби зазначають, що оточення очільника Кремля почало готувати так званий "транзит влади" – шукати наступника "престолу". Хто може стати новим президентом РФ та чого очікувати від цієї людини Україні та світу – читайте в нашому матеріалі.

Що відомо про ймовірних кандидатів на російський трон

У російській політичній верхівці поступово та невпинно посилюються протиріччя. Якщо ще декілька місяців тому можновладці РФ були цілковито згуртовані навколо диктатора Володимира Путіна та його ідеї побудування "руського міра" шляхом військового вторгнення до сусідніх країн, то зараз картина почала змінюватися.

Боротьба за президентське крісло, яке, цілком ймовірно, незабаром спорожніє, стає дедалі помітнішою. Можна виділити й декількох ключових "гравців" у цьому протистоянні. На думку російського політолога Володимира Солов'я, є чотири найбільш ймовірних кандидата – Сергій Кирієнко, Сергій Собянін, Дмитро Медведєв та Микола Патрушев.

Сергій Кирієнко

Сергій Кирієнко – перший заступник керівника Адміністрації президента РФ, фактичний глава внутрішньополітичного блоку Кремля. З початком повномашстабного вторгнення Росії в Україну Кирієнко замінив Дмитра Козака та став новим "куратором" Кремля у зв'язках із бойовиками псевдореспублік "ЛНР" та "ДНР". Наразі він займається вирішенням питань щодо окупації та приєднання захоплених українських територій.

Сергій Кирієнко (фото — wikimedia.org)

Риторика Сергія Кирієнка дещо м’якша у порівнянні з його кремлівськими поплічниками. Періодично він заявляє про необхідність мирного вирішення воєнного конфлікту шляхом переговорів, відбудову зруйнованих міст Донбасу і т.д. Кирієнка можна охарактеризувати, як хитрого та більш далекоглядного політика, аніж Путін чи Медвєдєв.

У разі, якщо Сергій Кириєнко займе пост президента Росії, не виключено, що він спробує нормалізувати відносини з країнами Заходу та віддасть перевагу мові дипломатії замість застосування військової сили. Ймовірно, Сергій Кирієнко зможе консолідувати навколо себе представників російської еліти з поміркованими та навіть ліберальними поглядами, щоб пришвидшити завершення війни на умовах взаємних поступок з боку Росії та України.

Сергій Собянін

Сергій Собянін – мер Москви з 2010 року (на цій посаді замінив Юрія Лужкова). Серед можливих наступників Путіна Собяніна наприкінці травня 2022 року назвав сайт "Медуза"» (визнаний у Росії іноземним агентом - ред.). У цьому повідомленні, з посиланням на власні джерела, було зазначено, що кандидатура Собяніна "негласно обговорюється" в кремлівських кулуарах.

Сергій Собянін (фото — wikimedia.org)

Собянін, як і більшість російських чиновників, виступив за вторгнення до України, проте його риторика відносно поміркована та менш агресивна. Якщо Собянін займе президентське крісло, можливо, він також спробує налагодити діалог з західними країнами, щоб зменшити тиск санкцій на Росію та уникнути тотальної військової поразки.

Дмитро Медведєв

Дмитро Медведєв – заступник голови Ради безпеки РФ, голова партії Єдина Росія. Медведєв вже був у кріслі президента РФ з 2008 по 2012 роки. Під час своєї каденції він активно намагався побудувати імідж ліберала, цікавився сучасними технологіями, запрошував західних інфлуенсерів до Росії, навіть оголосив про "перезавантаження" відносин з США.

Після "повернення" президентського крісла Путіну у 2012 році Медведєв формально залишився лідером партії "Єдина Росія" та був призначений на створену спеціально для нього посаду в Раді безпеки РФ. Проте до 2022 року Медвєдєв рідко з’являвся на публіці та майже не займався активною політичною діяльністю.

Дмитро Медведєв (фото — wikimedia.org)

З початком повномасштабного вторгнення позиція Медведєва радикально змінилася. Останнім часом від нього постійно лунають погрози в бік США, Європи та України, включно із заявами про можливість застосування ядерної зброї. Можливо, таким чином Медведєв хоче підвищити собі рейтинг в очах Путіна та позбавитися від ярлика "прихильника західних цінностей".

Якщо Медвєдєв прийде до влади, це може призвести до подальшої ескалації конфлікту, оскільки він продовжить курс, розпочатий Володимиром Путіним. Так, до прикладу, Медведєв заявляв, "що сумнівається у тому, що Україна існуватиме за 2 роки". З іншого боку, Медведєва складно назвати сильним політиком та лідером, тому, цілком можливо, що поразки російської армії змусять його сісти за стіл переговорів.

Микола Патрушев

Микола Патрушев – секретар Ради безпеки РФ. Як і Володимир Путін, Микола Патрушев народився у Санкт-Петербурзі та займав посаду у радянських силових структурах. У 1998 році він потрапив у Адміністрацію президента РФ, де змінив Володимира Путіна на посаді керівника Головного контрольного управління. В 2008 році Патрушев отримав посаду Секретаря Ради безпеки РФ.

Патрушев є однім з найближчих поплічників Путіна, тому багато хто прогнозує, що саме йому дістанеться президентське крісло. Він дотримується войовничої риторики щодо України та є прихильником застосування "жорстких заходів" у разі необхідності. Також зазначається, що Патрушев був одним з небагатьох, кого поінформували про планування повномасштабного вторгнення.

Микола Патрушев (фото — wikimedia.org)

Якщо Микола Патрушев стане наступником Володимира Путіна, очікувати на швидке припинення бойових дій не варто. Ймовірно, він підтримуватиме подальше захоплення українських територій, незважаючи на зростаючі людські та матеріальні втрати. Це призведе до посилення конфронтації з західними країнами та ще більшої політичної та економічної ізоляції Росії.

Собянін та Кирієнко, найімовірніше, спробують закінчити війну, Патрушев та Медведєв — продовжать політику Путіна

Звичайно, наразі сказати впевнено, хто стане наступником Путіна, неможливо. Проте можна зробити припущення, що його місце не займе політик, який найбільше забруднив себе військовими злочинами та намагається вислужитися перед російським диктатором, волаючи про "нацистів" та "ядерні удари". Найімовірніше, новим очільником Кремля стане людина поміркована, здатна відповідати за свої слова та вчинки.

Лише адекватний лідер Росії зможе поступово налагодити відносини з Заходом, посприяти якомога швидшому виведенню військ з території України, домовитися щодо виплати репарацій для післявоєнного відновлення українських міст та інфраструктури. Прихід до влади такої людини також в інтересах російських еліт, оскільки внаслідок санкцій вони вже втратили мільярди доларів та продовжують втрачати свої гроші.

Якщо ж до влади прийде радикальний та агресивно налаштований політик, до прикладу, Патрушев, слід очікувати подальшої ескалації конфлікту. У такому випадку війна може затягнутися на довгі роки з величезними людськими та матеріальними втратами для обох сторін. Можливий навіть такий сценарій, коли до протистояння будуть залучені інші країни, а війна набуде загальноєвропейських чи навіть світових масштабів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?