НАТО має схвалити "особливе" запрошення для України — Науседа
Категорія
Політика
Дата публікації

НАТО має схвалити "особливе" запрошення для України — Науседа

НАТО має схвалити "особливе" запрошення для України — Науседа
Джерело:  online.ua

Як повідомляє глава Литви Гітанас Науседа, він бачить готовність лідерів НАТО ухвалити рішення, де буде згадка про певне "запрошення" для України. Про це він розповів під час спілкування з журналістами на саміті Альянсу.

Джерело: "Європейська правда"

Литва анонсувала особливе запрошення для України від НАТО

Журналісти поцікавилися у Гітанас Науседа, чи буде у рішенні блоку слово "запрошення".

Політик відповів ствердно, однак зазначив, що ця згадка буде особливою.

Я думаю, що буде запрошення (у рішенні Альянсу щодо України - ред.) – але запрошення рухатися вперед, а не просто відкривати двері для вступу до НАТО просто зараз, бо тоді у нас буде дискусія про активацію статті 5, – заявив він.

Що важливо розуміти, стаття 5 Договору НАТО про спільну оборону активується у разі завершення процедури вступу України до Альянсу.

Команда українського лідера Володимира Зеленського згідна з тим, що процедура вступу не буде завершена, доки триває війна з Росією.

За словами Гітанаса Науседи, для його країни вкрай важливо не повторити формулу про "відкриті двері, яку вважають застарілою та провальною.

Але буде дуже чіткий сигнал, що ми не повторюємо формулу Бухарестського саміту,  – підкреслив президент Литви, звернувши увагу на те, що члени НАТО уже підтримали швидкий вступ України без ПДЧ.

Зеленський жорстко розкритикував членів НАТО

Глава держави 11 липня повідомив, що на шляху до Вільнюса його команда отримала сигнали про те, що під час саміту обговорюються формулювання без України.

Він звернув увагу на те, що це формулювання тільки щодо запрошення, а не щодо членства України.

Безпрецедентно й абсурдно – коли немає жодних часових рамок і для запрошення, і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про "умови" навіть для запрошення України… Це схоже на те, що немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу, — підкреслив український лідер.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?