НАТО розширює співпрацю з Україною - що це значить
Категорія
Політика
Дата публікації

НАТО розширює співпрацю з Україною - що це значить

НАТО розширює співпрацю з Україною - що це значить
Джерело:  online.ua

Після того, як Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО, нашу країну як партнера стали залучати до спільних наукових розробок. Протидія тероризму, високі технології, кібербезпека, енергетична безпека, захист від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних речовин - такий перелік сфер наукового співробітництва України та НАТО затвердили в Альянсі, де відзначили, що від нього виграє не тільки Київ, а й країни НАТО. Про новий рішення керівництва Альянсу повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу організації.

"З огляду на високі стандарти української науки і технологій, співробітництво з українськими дослідниками також є цінною можливістю для їх партнерів в країнах НАТО з метою вивчення певних сфер, таких як, наприклад, засоби гібридної війни", - прокоментував нове рішення по Україні Антоніо Міссіролі, помічник генсекретаря НАТО щодо нових викликів безпеці.

У НАТО уточнили, що в цьому році програма SPS схвалила 13 нових заходів з Україною. Вони зосереджені на:

  • захисті солдат і цивільних осіб від хімічного, біологічного, радіологічного і ядерного зараження;

  • використанні передових технологій для підвищення стійкості цивільного населення, а також національних систем медичного та аварійного реагування;

  • розробці інструментів для захисту військовослужбовців від біологічних і вибухонебезпечних загроз при одночасному підвищенні їх енергоефективності.

В рамках цих заходів українські експерти будуть працювати разом з експертами з Естонії, Франції, Німеччини, Греції, Італії, Польщі, Великої Британії та інших країн-партнерів, включаючи Білорусь, Йорданію і Швецію.

Важливо відзначити, що ця програма особливо перспективна для українських фахівців серед молодих вчених і дослідників, яких цікавить співпраця з їх колегами з країн-членів НАТО. Міссіролі впевнений, що досвід і знання українських фахівців також будуть важливі і цікаві для іноземних колег.

Як відомо, розширення співпраці України і НАТО стало можливим завдяки включенню нашої країни до Програми розширених можливостей Альянсу. Ця програма передбачає участь України в плануванні операцій НАТО, допуск нашої країни до всіх навчань НАТО, надання посад для українських представників в штаб-квартирі і командних структурах Альянсу, поглиблений обмін даними розвідки з країнами-членами.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Пентагон вимагає негайної реакції НАТО на ситуацію в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?