НАТО терміново звернулося до США через небезпечні плани Трампа
Категорія
Світ
Дата публікації

НАТО терміново звернулося до США через небезпечні плани Трампа

НАТО терміново звернулося до США через небезпечні плани Трампа
Джерело:  online.ua

НАТО виступило рішуче проти скорочення американської військової присутності в Афганістані. Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг звернувся з цього приводу до президента Дональда Трампа, який став автором ініціативи. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на публічний виступ генсека.

За його словами, союзники застерігають американський уряд від швидкого та неузгодженого скорочення контингенту. Це може призвести до зростання впливу так званої "Ісламської держави" в Афганістані, де може з'явитися новий "халіфат", який ісламісти втратили в Сирії та Іраку.

Водночас не можна забувати, стверджує Столтенберг, що Афганістан за останні десятиріччя став платформою для терористів, які планують напади на країни-союзниці.

Нагадаємо, план Дональда Трампа полягає у зменшенні військової присутності в Афганістані та Іраку до 2,5 тисячі військовослужбовців у кожній країні. Наразі лише тільки в Афганістані знаходяться 4,5 тисячі американських бійців разом з підрозділами інших держав. Саме останні найбільше занепокоєні, адже раптовий вихід США залишить їхні війська без підтримки. Подібна ситуація вже ледь не сталася, коли Трамп одноосібно вирішив "повернути додому" американських бійців у Сирії.

Цікаво, що навіть у Сполучених Штатах опирають подібним ініціативам поки що президента. Лідер республіканського угрупування в Сенаті Мітч Мак-Коннелл порівняв ситуацію з В'єтнамом 1975 року. Тоді американські сили залишили країну із приниженням після майже десятирічної війни, а демократичний в'єтнамський уряд незабаром впав під ударами місцевих комуністів.

Як повідомляв ONLINE.UA, американський президент Дональд Трамп, який намагався усіма шляхами втримати свій рейтинг напередодні виборів, виступив з новою обіцянкою до Сполучених Штатів. Він оголосив, що військовий корпус країни виведуть з Афганістану вже 2020 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?