НАТО збирає екстрене засідання через Росію - що сталося
Категорія
Політика
Дата публікації

НАТО збирає екстрене засідання через Росію - що сталося

НАТО збирає екстрене засідання через Росію - що сталося
Джерело:  online.ua

Американський глава Дональд Трамп остаточно зважився вийти з Договору про відкрите небо з Росією, так як Москва не дотримується його умов. У НАТО стурбовані наслідком рішення США, тому було вирішено зібратися на екстрене засідання, щоб обговорити подальші дії і вирішити, як продовжувати стримувати агресивну політику Росії, яка всупереч домовленостям обмежила інспекційні польоти над своїми окремими районами. Рада НАТО збереться 22 травня. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на AFP.

"Всі союзники згодні, що контроль над озброєннями, роззброєння та нерозповсюдження є ключовими елементами для досягнення безпеки альянсу. На саміті НАТО в 2018 році глави держав і урядів країн НАТО висловили свою стурбованість щодо вибіркового застосування Росією Договору з відкритого неба, і що цей факт підриває безпеку альянсу. Особливо ми стурбовані тим фактом, що Росія обмежила інспекційні польоти над своїми окремими районами. Союзники мають намір інтенсивно консультуватися щодо майбутнього цього договору, і Північноатлантичні рада збереться завтра для обговорення цієї проблеми ", - повідомили в прес-службі НАТО.

Важливо додати, що багато країн ЄС не підтримують рішення США вийти з Договору про відкрите небо з Росією. Вони вважають, що це стане ударом по глобальній безпеці і ще більш підірве міжнародні угоди про контроль над озброєннями. Після заяви Трампа про вихід з Договору про відкрите небо вже зробили заяви в Німеччині і Швеції, які жалкують про рішення Вашингтона. У ФРН розраховують переконати Трампа переглянути рішення, а в Швеції підкреслили, що продовжать заохочувати повне дотримання ДОН з боку всіх членів, так як цей договір грає важливу роль в зміцненні довіри і безпеки в Європі.

До слова, рішення Трампа закрити небо для Росії не стало сенсаційним. Ще в минулому році глава Білого дому заявляв, що 21 травня 2020 року оголосить своє остаточне рішення з цього питання. І це рішення він прийняв, так як Росія послідовно продовжувала порушувати не тільки ДОН, а й інші свої зобов'язання по контролю над озброєннями. Але в Європі стурбовані, адже тепер міжнародна обстановка стане ще більш ризиковою і менш передбачуваною.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в НАТО неодноразово попереджали Росію про відповідь за нарощування військової присутності і не припиняються порушення Росією Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?