Нацбанк нарешті назвав причини інфляції в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нацбанк нарешті назвав причини інфляції в Україні

Нацбанк нарешті назвав причини інфляції в Україні
Джерело:  online.ua

У Національному банку звертають увагу українських громадян на те, що цьогоріч в лютому споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 7,5%. За словами представників НБУ, це насамперед пов'язують із суттєвішим, ніж очікувалося, подорожчанням окремих продуктів та палива. Окрім того, наголошується, що зростання інфляції стримувало запровадження граничної ціни на природний газ. Також у лютому збільшилися темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари – до 7,2%. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт  НБУ.

Не можна також не звернути увагу на те,що важливим чинником прискорення росту цін у відповідній групі товарів стали врожаї 2020 року в Україні та у світі. Як відомо, продовжився стрімкий ріст цін на соняшникову олію, а також продукти її переробки. За словами експертів, темпи подорожчання непродовольчих товарів залишилися на рівні попереднього місяця – 2,6%.

"З однієї сторони, сповільнилося підвищення цін на фармацевтичну продукцію, автомобілі, а також поглибилося падіння цін на товари для особистого догляду, засоби для чищення та іграшки. З іншої, прискорилося зростання вартості побутової техніки, меблів, ювелірних виробів та зменшилося падіння цін та на домашній текстиль електроніку. Крім того, сповільнилося зниження цін на одяг та взуття. Темпи зростання вартості послуг незначно прискорилися – до 6,9%", - йдеться в повідомленні.

В НБУ звертають увагу на те, що посилення споживчого попиту та збільшення виробничих витрат пришвидшили подорожчання послуг закладів громадського харчування, туристичних, фінансових та медичних послуг, а також оренди житла та водійських курсів. Окрім того, зазначається, що суттєво сповільнилося подорожчання кабельного телебачення та інтернету. Зростання цін на сирі продукти прискорилося до 9,7%.

"В результаті скорочення виробництва та збільшення вартості кормів значно подорожчало м'ясо, а також молоко та яйця. Через високі світові ціни й гірші врожаї цукрового буряку та пшениці відчутніше подорожчали цукор і борошно", - наголошують в НБУ.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Зеленського назвали умови отримання Україною траншу МВФ до літа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?